Woonlasten huurders gestegen, voor kopers gedaald

Geschreven door Redactie

De woonlasten van huurders in Flevoland zijn de afgelopen drie jaar gestegen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In 2018 was een huurder gemiddeld 693 euro kwijt. Drie jaar eerder was dat 646 euro.

Woonlasten zijn alle kosten voor een woning bij elkaar opgeteld. Dus de huurprijs, belastingen en kosten van energie en water. De huurtoeslag is er afgehaald. De stijging van de woonlasten ligt volgens het CBS aan een stijgende huurprijs. De belastingen zijn namelijk niet of nauwelijks gestegen.

Kopers waren juist minder kwijt in 2018. Namelijk 947 euro aan woonlasten ten opzichte van 961 euro in 2015.

Toch minder kwijt aan onderdak

Het CBS heeft ook berekend wat de woonquote is. Dat is het percentage van het inkomen dat je kwijt bent aan woonlasten. Dat is voor zowel huurders als kopers gedaald. Hoewel de woonkosten dus zijn gestegen zijn Flevolanders van hun totale inkomen dus minder geld kwijt aan onderdak.

Onze krant nog niet ontvangen?