Interview met Tommy, Frans en John voor Lock me Up - Free a Girl

Geschreven door Redactie
Interview met Tommy, Frans en John voor Lock me Up - Free a Girl
Interview

Van 13 t/m 17 mei 2019 staat Almere volledig in het teken van Lock me Up – Free a Girl! Verschillende deelnemers laten zich twaalf uur lang opsluiten om aandacht te vragen voor kinderprostitutie. Naast de deelnemers zijn de organisatoren van dit evenement natuurlijk ook erg belangrijk! In dit artikel vertelt de redactie meer over Tommy, Frans en John. 

Aanstaande maandag staat de kade bij Brasserie Julia in Almere-Haven voor de tweede keer volledig in het teken van Lock me Up - Free a Girl. Dit evenement wordt georganiseerd voor Tommy en Frans, John is samen met Julia de eigenaar van Brasserie Julia in Almere-Haven. Met z'n allen hopen de organisatoren een zo groot mogelijk geldbedrag in te kunnen zamelen om uiteindelijk meisjes uit de kinderprostitutie te bevrijden en hen weer een kans te geven zich weer te betrekken in de maatschappij.

Even voorstellen...

Tommy is eigenaar van Horeca Xplosion, een marketingbureau voor horeca. Horeca Xplosion maakt o.a. menukaarten, bierviltjes, posters en flyers maar doet ook 'branding' van je merk en social media van je bedrijf. Tevens is Tommy eigenaar van TN Custom Wear. Vanuit dit bedrijf heeft hij de vesten van de deelnemers gesponsord. 
Frans is eigenaar van Horeca Events 036, hét horeca magazine voor Almere. Horeca Events 036 zit bordevol het laatste nieuws van alle Horeca in Almere. 
John is mede eigenaar met Julia van Brasserie Julia in Almere-Haven. Brasserie Julia heeft het karakter van een Franse bistro met een gevarieerd aanbod van heerlijke gerechten. Bij de brasserie ben je altijd welkom voor een heerlijke lunch, diner of een lekker drankje.

De brasserie

Voorheen heette de Brasserie ‘Krab aan de Haven’. Met Krab aan de Haven heeft John het tweede jaar nog de prijs ‘beste restaurant van Almere’ mogen ontvangen. ‘Krab aan de Haven heeft zo’n vijftien jaar gedraaid. Julia was tegen die tijd in het Amstel Hotel gaan werken en heeft stage gelopen op Curaçao. Toen zij terug kwam wilde Julia bij mij gaan werken. Samen hebben we besloten een nieuw concept te starten, genaamd Brasserie Julia. De brasserie is dus naar mijn dochter vernoemd’ vertelt John. Julia was negentien toen ze haar eigen zaak opende met haar vader. Inmiddels zit John al zo'n  twintig jaar in Almere-Haven.  

Voor Frans is het niet de eerste keer dat hij mee doet aan zo’n groot evenement. Hij heeft zelf twee keer mee gedaan aan Lock me Up – Free a Girl als deelnemer in een kooi. Frans vertelt dat hij het erg leuk vond om er aan mee te doen, het was een mooie ervaring. Toch gaat hij niet graag meer een kooi in. Hij vindt het leuker om vanuit de organisatie het evenement te organiseren in Almere. Twee jaar geleden heeft hij dit evenement ook georganiseerd samen met Tommy. Tommy heeft zelf nooit in zo’n kooi gezeten en vindt het eigenlijk wel prettig zo.

‘Uiteindelijk doe je het voor het goede doel en maakt het niet uit of ik in een kooi zit of in de organisatie.’ 

Betrokken

John is al twee jaar betrokken bij Lock me Up – Free a Girl. De eerste keer toen Lock me Up plaatsvond in Almere was het bij een Japans restaurant in Almere Haven. Deze is onlangs gesloten.  

‘Het is eigenlijk begonnen bij Frans Brouwer. Hij zat een jaar daarvoor in Laren opgesloten in een kooi, omdat hij gevraagd was door Natasja Froger. Frans had besloten om het twee jaar geleden te gaan organiseren. Wij kenden elkaar goed en ik heb toen de Brasserie beschikbaar gesteld als locatie’ vertelt John.

Het resultaat mag er zijn want er is inmiddels al meer geld opgehaald dan twee jaar geleden. Naast de locatie die de brasserie beschikbaar stelt gaan ze ook paling verkopen voor Lock me Up – Free a Girl. De brasserie geeft alle deelnemers van Lock me Up een ontbijtje voordat het evenement begint en zodra zij de kooi uitkomen krijgen zij avondeten. De deelnemers mogen dan opgeven wat zij willen. De deelnemers krijgen verder over de gehele dag één kommetje rijst en wat water. Normaal is de brasserie niet de hele week open, maar speciaal voor Lock me Up zijn de openingstijden van de brasserie aangepast. 

John vertelt zelf nooit mee te willen gaan doen als deelnemer aan Lock me Up. ‘Dat lijkt me echt leuk! Dan ga ik samen koken met BN’ers in jouw keuken’, lacht Frans. John denkt een jaar over te slaan als locatiemanager van Lock me Up in Almere. ‘Het is super leuk om te doen en zo dichtbij het evenement te zijn, maar of ik volgend jaar mee doe moet ik nog even overleggen met Julia’ vertelt John. 

Het is niet de eerste keer dat John mee doet aan zo’n grootschalig goede doelen evenement. Hij is ook erg betrokken bij Muziekids in Almere waar ze geld ophalen voor een muziekstudio in ziekenhuizen. ‘In April deden wij de aftrap, maar het begint eigenlijk pas eind mei. Ik ben als chefkok verkocht voor €400/€500 om samen met de bieder te gaan koken. Hij krijgt dan van mij een professionele kookworkshop voor vijftien personen, waarbij we samen een hapje gaan eten.’ Ook geeft Brasserie Julia bij elke koffie die hij verkoopt, €0,50 cent aan Muziekids. Roy Overbeek verdubbelt vervolgens het geld naar €1,00.  

Veiling en loterij

Voor de veiling heeft de brasserie ook een aantal producten vrijgegeven. Zo wordt er een flesje wijn en een hapje eten verloot. De loting wordt zeker anders aangepakt dan voorgaande jaren.

‘Twee jaar geleden hadden we in een aantal enveloppen prijzen gestopt die aan een touwtje van kooi tot kooi hingen. Die enveloppen konden gekocht worden voor twee euro per lot. Het idee was om in sommige enveloppen niks te stoppen, maar ze waren bijna allemaal rijkelijk gevuld. Van broodjes hamburger tot flessen wijnen. Je mocht zoveel loten kopen als je zelf wilde, dus je kunt je voorstellen dat ze erg snel op waren. Sommige mensen hadden prijzen tot honderden euro’s. Ja dat gaan we dit jaar zeker anders doen’ vertelt Frans.

De organisatie heeft zelf natuurlijk ook allerlei artikelen aangeboden voor de loterij. Zo is Tommy druk bezig geweest met het regelen van een uurtje gratis bowlen bij Bowling Almere. Tevens worden er vanuit Brasserie Julia veel producten aangeboden.

Ook worden er T-shirts aangeboden die gekocht kunnen worden voor €15,-. Hiervan gaat €10 naar het goede doel. Op de T-shirts staat ‘Freedom Fighter’ geschreven. Deze shirts zijn te bestellen via iedere deelnemer die mee doet aan Lock me Up – Free a Girl. Tommy is hier vanuit zijn bedrijf TN Custom Wearbij betrokken.  

Entertainment

Het wordt een super leuke week, vol met activiteiten voor jong en oud! Deze week zal er tevens kermis zijn tijdens het evenement, dus neem vooral je kinderen en buurjongeren mee. 's Avonds worden de dagen afgesloten met leuke artiesten die er zeker wel een show van zullen maken.

Woensdag 15 mei speelt AJAX tegen de Graafschap, dit wordt waarschijnlijk dé kampioenswedstrijd. De organisatie zorgt ervoor dat er veel entertainment zal gaan zijn. De Almeerse zanger Vince Collet zit ook deze dag opgesloten in een kooi, samen met Sylvana Lamfers. Vince zal vanuit zijn kooi gaan zingen.

‘Door vanuit de middag al op te bouwen met allerlei entertainment, gaat iedereen toeleven naar het moment dat AJAX Kampioen wordt!’ vertelt Frans. 

De organisatie zorgt er voor dat de wedstrijd bij Brasserie Julia bekeken kan worden, door grote schermen te plaatsen op het terras. De terrasverwarmers staan dan niet aan, dus zorg voor warme kleding! De organisatie heeft hier bewust voor gekozen, omdat ze willen dat de deelnemers de juiste ‘experience’ meekrijgen. De opgesloten meisjes die in de Indiase bordelen worden verkocht voor seks, hebben namelijk ook geen luxe terrasverwarmer.  

RTL Boulevard en SBS 6 zullen ook aanwezig zijn bij het evenement. Zij komen langs op vrijdag.  

‘We proberen Frank Weerwind ook een rol te laten spelen, het liefste bij de opening. Dan kan hij deelnemers in hokjes plaatsen. Shasta Rotscheid en Richard Verduyn Lunel zullen dan het evenement aftrappen.’

Totaal denkt de organisatie €25.000 op te halen. Mocht het meer worden, dan is dat natuurlijk alleen maar mooi. Twee jaar geleden hebben ze in Almere ongeveer €9000 opgehaald.