Weer mooie startvelden bij 9e Almere Regatta

Geschreven door Redactie

60 aanmeldingen in 8 klassen. Uitstekende weersvooruitzichten. De organisatie van de 9e editie van de Almere Regatta op 18 en 19 mei a.s. is er klaar voor! 

UP/Down banen

Op de zg. Up/Down baan, waar de boten tegen de wind in starten richting de zg. bovenboei en voor de wind weer terugkeren, worden afhankelijk van de windsnelheid 2-3 rondes van circa 2 mijl gevaren. Per dag worden 4 wedstrijden gevaren. 

Op deze baan starten totaal 6 klassen, te weten de ORC-1 t/m 3, de 1/4 Tonners klasse en de Eenheidsklassen J-109 en J-80.

De ORC-boten en de 1/4-Tonners zijn allemaal boten van verschillende merken en types. Hun uitslag wordt op basis van een handicap berekend. Hetgeen betekent dat een boot die als 1e finisht niet perse de winnaar van de race is. Bij de Eenheidsklassen ligt dit eenvoudiger: de eerste boot die finisht is de winnaar (mits er geen protesten zijn).

Favorieten zijn in de ORC-1 de Grand Slam (Hans Keverling Buisman; Lelystad). In de ORC-2 is de Extra Djinn (Michel Dorsman) de favoriet. Kanshebbers in de ORC-3 zijn de Moshulu van Flevomare-lid Ronald Lettenmeijer en de SailSelect van Jeroen Koninkx.

Zijn uitstekende prestatie bij de Y-toren race van begin mei maakt Ben Hoefsloot van de Furie tot de te kloppen boot.

Bij de J-109 is de winnaar van 2018 de JOULE (Arjen van Leeuwen) wederom favoriet en bij de J-80 heeft de winnaar van het ONK 2019 de JSB (Jorrite Beekman) de beste papieren.

Wedstijden tellen mee voor kampioenschappen

De wedstrijden in de ORC-klassen tellen mee voor de Verbondsbezem. Dit is het over-all kampioenschap voor gemeten kajuitzeiljachten waar meerdere wedstrijden op meerdere locaties meetellen.

De uitslagen in de 1/4 tonner klasse tellen mee voor de Dutch Qaurter Tonner Cup. De J-109 uitslagen tellen mee voor het J-109 kampioenschap 2019. 

(Midden)langebaan

Bij de (Midden)langebaan wordt gestreden in 2 klassen. De ongemeten SW-klasse en de X-Yachts klasse. Totaal ruim 20 boten. Zij varen 2 wedstrijden per dag in de omgeving van het eiland Pampus. Iets minder fanatiek, maar zeker met evenveel inzet.   

Sociaal programma

Na afloop van de wedstrijden op zaterdag is er een walprogramma waar alle deelnemers aan deel kunnen nemen. Vanaf 5 uur is er de Regatta borrel, gevolgd door de Regatta Hap. Aansluitend is er een feest(je) met live muziek in de tent op het Hanvenplein. Zondagmiddag na afloop van de wedstrijden volgt nog de prijsuitreiking.