Stikstofbesluit raakt Floriade en Libelle Zomerweek

Geschreven door Redactie

Zo'n 200 aanvragen voor een omgevingsvergunning in Almere lopen vertraging op door de stikstofuitspraak van de Raad van State.

Daarnaast komt het bouwproject Poort Buitendijks bij Almere Poort voorlopig stil te liggen. Dat zegt wethouder Maaike Veeningen in het programma Over Flevoland Gesproken. Het complete interview met de wethouder is zaterdag te zien.

De Raad van State oordeelde in mei dat de Nederlandse overheid meer moet doen om de hoeveelheid stikstof terug te brengen.

Particulieren die zelf een huis bouwen, moeten laten zien hoeveel stikstof vrijkomt bij de bouw. "Dit betekent extra werk voor mensen die een huis bouwen," zegt Veeningen. In onder meer de nieuwbouwwijk Oosterwold zijn Almeerders zelf verantwoordelijk voor de bouw van hun huis.

Gevolgen voor de Floriade

Ook de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade wordt geraakt door de uitspraak. Van zowel het evenement in 2022 als de bouw van woonwijk Hortus moet worden berekend hoeveel stikstof deze uitstoten. Veeningen wil kijken of woningen stikstofvrij gebouwd kunnen worden. Daarnaast wil ze mensen met openbaar vervoer kunnen laten komen naar de Floriade. "We gaan door met de voorbereidingen, maar er zijn gevolgen", zegt de wethouder.

Andere evenementen, zoals de Libelle Zomerweek en Zand, worden ook geraakt door de uitspraak. Vooral het wegverkeer dat door deze evenementen ontstaat, vormt daarbij het probleem. "De Libelle Zomerweek is eerder dan de Floriade. Daar maak ik me op dat vlak meer zorgen over, omdat daar de tijdsdruk hoger is", aldus Veeningen.

"De Libelle Zomerweek is eerder dan de Floriade. Daar maak ik me op dat vlak meer zorgen over" -  Maaike Veeningen, wethouder Almere

Almere Poort Buitendijks

De berekeningen voor het bestemmingsplan voor Almere Poort Buitendijks moeten opnieuw worden gedaan. De wethouder durft 'niet te zeggen of dit ook het einde van het project is'. Wel zegt ze dat het sowieso voor veel vertraging zorgt. "Het heeft vrij veel impact. Het kan helemaal opnieuw."

De gemeente Almere was van plan om het huidige catamaranstrand met bijbehorende winterstalling te verplaatsen. Verder zou er een openbaar strand komen en moesten de parkeerplaatsen op een andere plek komen. Om dit te kunnen betalen, zouden ook appartementen gebouwd worden met de mogelijkheid voor retail.

Onze krant nog niet ontvangen?