Minder besmettingen vastgesteld in coronateststraat

Geschreven door Redactie

De GGD heeft de laatste weken in de speciale coronateststraat van de GGD verhoudingsgewijs minder besmettingen vastgesteld, dan in de periode direct na de opening. De testen vinden plaats in een speciaal voor dit doel gehuurde loods op bedrijventerrein Gildenhof in Lelystad.


Aanvankelijk konden bij de teststraat alleen zorgmedewerkers met klachten terecht. Van de 600 medewerkers die in de eerste 2 weken werden onderzocht op corona, bleek toen ruim 20 procent ook werkelijk besmet te zijn. Volgens arts en coördinator van de teststraat Charlie van der Weijden, blijkt nu nog zo'n 12 procent van de nieuw geteste personen besmet te zijn.


Dankzij beperkende maatregelen

Dit is volgens hem deels te danken aan de beperkende maatregelen van het kabinet, maar het komt ook doordat inmiddels ook onderwijzend personeel, medewerkers uit de kinderopvang en handhavers zich kunnen laten testen. De kans op besmetting is voor deze beroepsgroepen immers veel kleiner dan die van zorgmedewerkers die tijdens hun werk dagelijks met coronapatiënten in aanraking komen.


Volgens de GGD valt het aantal onderwijzers, handhavers en kinderopvangmedewerkers dat zich laat testen in Flevoland mee. Van de mensen die zich momenteel voor de teststraat aanmelden, werkt nog altijd zo'n driekwart in de zorg.


Tests voor iedereen

Het kabinet heeft bepaald dat vanaf volgende maand iedereen met coronaklachten zich kan laten testen. Hoewel het aantal testpersonen daardoor flink toe kan nemen, zegt de GGD Flevoland er klaar voor te zijn. Op de testlocatie in Lelystad is voldoende capaciteit om extra testpersonen te onderzoeken. De GGD denkt na over een tweede locatie in de provincie.

Onze Ambassadeurs