Aanleg kabelbaan Floriade stap dichterbij

Geschreven door Redactie

De aanleg van de Floriade-kabelbaan is een stap dichterbij. Er is geen milieueffectrapportage meer nodig, maar wel moet er nog een omgevingsvergunning worden aangevraagd. Met de kabelbaan kunnen bezoekers van de wereldtuinbouwtentoonstelling snel van noord naar zuid en vice versa pendelen. Onderweg hebben ze dan uitzicht op het Floriadeterrein en het Weerwater.

De beslissing om de kabelbaan door te laten gaan is er niet zonder slag of stoot gekomen. Er ging veel discussie aan vooraf. Eerder waren er plannen voor een kabelbaan die over het water zou gaan, maar het college vond dat ‘niet realistisch’ . Het werd te duur bevonden en er zouden te weinig mensen gebruik van gaan maken. Het college dacht dat een watertaxi beter was.

De aanleg van een kabelbaan zou ook in strijd zijn geweest met het bestemmingsplan Almere Centrum Weerwater - Floriade. Onderzoek wijst nu uit dat er geen nadelige gevolgen voor het milieu zijn, zolang er maar maatregelen genomen worden voor de bescherming van broedvogels, vleermuizen en bevers. De Floriade BV gaat deze maatregelen uitvoeren. Daarom heeft de gemeente besloten dat voor de aanleg van de kabelbaan geen speciale milieueffectrapportage hoeft te komen. De benodigde aanvraag voor een omgevingsvergunning kan nu zonder problemen worden ingediend.

In de raadsbrieven van de gemeente Almere staat dat de kabelbaan een totale lengte van 850 meter heeft en elektrisch aangedreven wordt. Om de kabelbaan aan te leggen worden er 7 masten geplaatst van ruim 35 meter hoog. De 34 gesloten cabines komen op 31 meter hoogte aan de kabels te hangen. Per cabine zijn 10 zitplaatsen en de cabines hangen op 80 meter afstand van elkaar. De Floriade-kabelbaan wordt gebouwd door de Oostenrijkse firma Doppelmayr Cable Car Gmbh & Co.

Onze krant nog niet ontvangen?