Speciaal warmtesysteem in woontorens Duin

Geschreven door Redactie

Energiebedrijf Vattenfall gebruikt voor de nieuwe woontorens in Almere Duin een nieuw systeem voor het warmtenet.

Het bleek een uitdaging te zijn om de warmte tot op de allerhoogste verdiepingen te krijgen. 

Het gaat om de woontorens San Francisco, Valencia, Kaapstad en Sydney. Voor de bewoners is de hoogte een voordeel: ze kunnen in de verte Amsterdam zien liggen. De ingenieurs achter het warmtenet zagen iets minder voordelen. 

"Normaal gesproken wordt de warmte uit het warmtenet gemakkelijk tot op de tiende verdieping afgeleverd. Maar een aantal van de woontorens in Duin is meer dan twee keer zo hoog", vertelt projectmanager Gerrit Groenewegen. "Daarom maken we gebruik van een speciale regelkamer en een extra grote pomp onder in het gebouw." 

Maar dat is niet de enige aanpassing. Elke woning heeft een speciale dubbele warmtewisselaar. De ene wisselaar brengt warm water van ongeveer 40 graden naar de radiatoren en vloerverwarming. De andere verwarmt het kraanwater tot 60 graden. Normaal gesproken is er maar één warmtewisselaar. 

Ook het duinlandschap had gevolgen voor het warmtenet, vertelt Groenewegen. "Het leidingnet moet niet te diep maar ook niet te ondiep liggen. Dat is in het golvende landschap best een puzzel."

Onze krant nog niet ontvangen?