Verplichte quarantaine voor coronapatienten

Geschreven door Redactie

Er komt een verplichte quarantaine voor mensen die mogelijk besmet zijn met het coronavirus, wanneer dit blijkt uit het bron- en contactonderzoek.

Dat liet minister De Jonge (Volksgezondheid) weten aan de Tweede Kamer, aan de vooravond van het coronadebat. Hoe deze maatregel precies gaat werken, is nog niet duidelijk.

 De GGD heeft voor de handhaving van het plan van minister De Jonge geen pasklaar plan liggen. "Wij hebben daar om 8.00 uur 's ochtends nog geen uitgewerkt plan voor. Daar komen we graag op terug, maar vermoedelijk niet deze week", reageert een woordvoerder van de landelijke GGD.  

 De quarantaineplicht zou moeten gelden voor mensen bij wie niet is vastgesteld door de GGD dat ze het virus hebben, maar die wel in nauw contact zijn geweest met iemand die besmet is, blijkt uit de brief die minister De Jonge aan de Kamer verstuurde.  

 Het opleggen van een quarantaine kan volgens De Jonge binnen de huidige wetgeving: de voorzitter van de Veiligheidsregio mag op advies van de GGD een beschikking tot gedwongen quarantaine uitvaardigen. Wel onderzoekt de minister of er aanvullende wetgeving nodig is om de verplichting juridisch makkelijker op te leggen.  

 "Dit is het beste wat minister De Jonge kan doen binnen de huidige wetgeving", zegt Wim Voermans, hoogleraar staatsrecht aan de Universiteit Leiden. "De minister kan dit bevel geven aan de voorzitters van de Veiligheidsregio's op basis van artikel 7 van de Wet publieke gezondheid."  

Onze krant nog niet ontvangen?