‘Onder elke TL-buis (of LED-paneel) staat wel een kopieermachine’

Geschreven door Redactie
‘Onder elke TL-buis (of LED-paneel) staat wel een kopieermachine’
Interview

Aziz El-Morabit (44) eigenaar van Sharp Business Point Flevoland en sinds kort ook Groningen, woont al vijf jaar in Lelystad en heeft zijn bedrijf al 13 jaar in Almere.

Als een van de zeven kinderen van een gastarbeider uit Marokko moest hij studeren en hard werken om succesvol te worden.

Aziz: ‘Werken doe ik nog steeds zo’n 80 uur in de week. ’s Ochtends om 08.00 beginnen tot in de avonden waarin ik ongestoord de door mijn medewerkers opgestelde offertes kan nalopen. Ik neem alles door voordat het de deur uit gaat.’ Het is een van de aanwijzingen dat Aziz een perfectionist is en resultaat koppelt aan inzet. 

Van jeugd naar werk

Opgroeien deed Aziz in de Amsterdamse Pijp. Aziz: ‘Van mijn vader moest ik studeren. Hij wilde dat de kinderen iets gingen bereiken en een minder zwaar bestaan zouden leiden. Na het VWO op het Spinoza Lyceum heb ik nog tandheelkunde gestudeerd en commerciële economie. Tijdens een stage ontdekte ik mijn commercieel talent. Ik begon bij Veenman, een dealerorganisatie die meerdere merken multifunctionals voert en nu nog als mijn concurrent kan worden beschouwd. Van daaruit ging ik bij Sharp Nederland werken.’ Hij startte vervolgens voor zichzelf samen met collega Jeroen van de Wiel in Almere. Aziz: ‘Na een succesvol aantal jaren met Jeroen waarin we een bedrijf op hebben gebouwd die de afgelopen jaren groeide van enkele duizenden euro’s omzet naar enkele miljoenen, wilde ik een volgende stap maken. Om een prominente speler te worden in Flevoland wilde ik een groot bedrijfspand op een zichtlocatie langs de A6. Om zaken te doen moet je immers gezien worden. Jeroen vond dat een stap te ver en in 2016 scheidden onze wegen. Ik ging verder op eigen titel. Regelmatig vraag ik nog zijn mening als ik een zakelijk besluit ga nemen.’ Waarmee duidelijk wordt dat de verstandhouding prima is gebleven.

Werken in Almere en wonen in Lelystad

De reden van het verruilen van woonplaats Almere, waar zijn bedrijf SHARP langs de A6 ligt, naar Lelystad verklaart Aziz als volgt: ‘Voor mijn dochters, nu 9, 11, 14 en 16 jaar, wilde ik ieder een eigen kamer. Ik zocht naar een vrijstaand huis met een grote tuin. Die zijn er wel in Almere, maar die liggen allen in wijken die ver liggen van het sociale leven, zoals Overgooi en Hout. In Lelystad was de combinatie van groot, vrijstaand en levendigheid dichtbij wel voorhanden.’ Aziz doet alles om het zijn gezin naar de zin te maken. Jaarlijks gaat hij ook een weekend naar een Europese stad met één van zijn dochters. Aziz: ‘Een weekend 1 op 1 op stap is een prachtige ervaring voor het leven. Ieder jaar doe ik dit met een van mijn dochters die de bestemming mogen kiezen. Als kind sliepen wij met 2 of 3 op één kamer en buitenlandreisjes waren, behalve een familiebezoek naar Marokko, niet aan de orde. Met 7 kinderen was een 1 op 1 moment met mijn vader onmogelijk, wellicht wil ik het daarom voor mijn kinderen anders doen. Anders, maar niet beter naar mijn mening.’

Wat maakt het Sharp Business Point succesvol?

Aziz: ‘Als Sharp Business Point leveren wij een totaaloplossing op het gebied van multifunctionals, oftewel kopieer-/printapparatuur, software t.b.v. beveiligd printen en digitaal archiveren in combinatie met regionaal aangestuurde service. Ons concept is even simpel als doeltreffend; Door middel van de regionale aanwezigheid willen wij dichter bij onze klanten zijn om op de lokale behoeftes in te spelen. Daarnaast is het ons doel om een band op te bouwen met onze klanten waardoor gunning een grotere rol speelt bij het binnenhalen van een opdracht. Dit in combinatie met een groot merk en een eigen leaseoplossing maakt het gebruik van deze apparatuur betaalbaar én toegankelijk voor elke onderneming, van eenmanszaak tot multinational’. Dat laat aan duidelijkheid niets te wensen over. Aziz vervolgt: ‘Onder elke TL-buis (of LED- paneel) staat wel een kopieermachine. Er zijn genoeg aanbieders die dat willen verzorgen. Voor ons is het een uitdaging om juist in Flevoland te laten zien dat wij lokaal de beste partner zijn om hier invulling aan te geven.’ Dat de klanten de aanpak waarderen blijkt uit de expansie die tot buiten Flevoland strekt. Aziz: ‘De aanpak is succesvol. We leveren nu diensten door heel Nederland, zelfs internationaal, in Madrid, Londen en ook in Duitsland wordt er een beroep gedaan op het Business Point uit Flevoland. Klanten bevelen ons aan.’ Gevraagd naar de redenen antwoord Aziz: ‘De persoonlijke aanpak van ons spreekt aan. Ook daarin willen wij ons onderscheiden.’ Inmiddels heeft Aziz ook een Sharp Business Point in Groningen geopend. ‘En ik sluit niet uit dat er binnenkort nog meer nieuws volgt’, aldus Aziz.

Maatschappelijk betrokken

Vanwege zijn eigen jeugd en achtergrond ondersteunt Aziz, naast zijn werk, kinderen die kampen met dezelfde uitdagingen. Aziz: ‘Ik ondersteun op kleine schaal kinderen die het moeilijk hebben om aan te sluiten vanwege hun afkomst of maatschappelijk-sociale herkomst. Bij de Almeerse stichting ‘Playing for Succes’ laat ik ze zien dat afkomst het aflegt tegen kwaliteit en ambitie door mijn eigen route te beschrijven. Bij JINC help ik door het geven van sollicitatietraining. Als ik over een aantal jaren stop met werken ga ik me hier nog meer op toeleggen.’ Maatschappelijk betrokken is Aziz ook door aansluiting bij netwerkclubs. Zo is hij al vanaf het begin van het profvoetbalsponsor en businessclub lid bij Almere City FC, lid van de netwerkorganisaties DinerClub Nederland en BKL in Lelystad. Aziz: ‘Plezier staat hierbij voorop, al is het vanuit commercieel oogpunt ook positief.’

De altijd opgewekte en openhartige Aziz rijdt na het interview in de namiddag weg op zijn motor, op weg naar SHARP voor een avondje werken.

Onze krant nog niet ontvangen?