Almere weer in de race voor bouwsubsidie Rijk

Geschreven door Redactie

Almere doet samen met zeven andere gemeenten uit de Metropoolregio Amsterdam (MRA), weer een beroep op de Woningbouwimpuls.

Het Rijk wil met die subsidieregeling het enorme woningtekort oplossen.

In de eerste subsidieronde hadden zes MRA-gemeenten zich gemeld, maar niet alle projecten kwamen toen door de selectie. Zo viel de Almeerse aanvraag voor de bouw van 1000 woningen in het centrum buiten de boot. Volgens de gemeente Almere zijn er bij die aanvraag fouten gemaakt, maar met behulp van het Rijk zijn die fouten er nu uitgehaald, waardoor de gemeente het geld waarschijnlijk wel krijgt. Dat wordt in februari besproken.

De MRA, waarin 32 gemeenten en de provincies Noord-Holland en Flevoland samenwerken, hoopt op 100 miljoen euro als bijdrage in de bouw van een kleine 20.000 betaalbare woningen. Die zijn verdeeld over tien projecten in Amsterdam, Almere, Amstelveen, Haarlem, Haarlemmermeer, Hilversum, Purmerend en Zaanstad.

Het kabinet wil met de Woningbouwimpuls jaarlijks 75.000 nieuwe woningen realiseren in stedelijke regio’s. De regeling loopt tot eind 2023 en heeft een totaal budget van 1 miljard euro. Dat wordt in etappes beschikbaar gesteld. In de eerste tranche is in totaal 290 miljoen euro toegekend. Voor de tweede ronde is 225 miljoen uitgetrokken.


Onze krant nog niet ontvangen?