Zwemscholen bang voor meer verdrinkingen jonge kinderen

Geschreven door Redactie

Zwemscholen zijn bang dat deze zomer meer jonge kinderen kunnen verdrinken,omdat ze door de coronabeperkingen niet of onvoldoende hebben leren zwemmen.

Veel kinderen in de leeftijd tussen de drie en zes jaar missen belangrijke zwemlessen in de aanloop naar de zomerperiode. Dat zeggen verschillende eigenaren van zwemscholen, aangesloten bij de Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid (NSWZ).

Zwembaden in Almere en Lelystad zijn niet aangesloten bij de stichting, maar herkennen het beeld wel. "We liggen al een tijdje stil en dan zijn de kinderen niet aan het zwemmen. Kinderen hebben ook weer even een tijdje nodig voor ze weer hun niveau terugkrijgen", zegt Jolanda Reijns van zwemschool Van Rheenen Sport in Almere. Ze verwacht een mogelijke stagnatie zodra er weer gezwommen kan worden. "Kinderen op afzwemniveau moeten terug op dat niveau komen. En tot die tijd kunnen er geen nieuwe kinderen beginnen". Dat herkent ook Jolijn van Valkengoed van zwembad De Koploper in Lelystad. "We kunnen al heel lang geen zwemles meer geven en dat is gewoon heel belangrijk." Ze wijst er ook op dat uitsluitend zwemdiploma A niet voldoende is. "Daarmee kun je net blijven drijven. Maar stel je eens voor dat je in Lelystad in een donkere sloot springt, of je hebt nog kleding aan. Dan is de situatie heel anders". Volgens Valkengoed moeten kinderen na het behalen van het A-diploma sowieso door gaan met zwemmen.

Sinds de eerste lockdown, op 16 maart vorig jaar, hebben zwemscholen ongeveer achttien weken geen zwemles kunnen geven. Die vertraging komt bovenop de wachttijd die zwembaden normaal gesproken al hebben. Landelijk ligt de wachttijd tussen een jaar tot anderhalf jaar. In Almere is daar volgens Reijns nog geen sprake van. "Bij ons is er elke maand afzwemmen, dus dat loopt door. We zijn nu al achter de schermen bezig om straks het rooster zo aan te passen dat als er weer lesgegeven mag worden. Dat we geen wachtlijsten hebben".

ZwemOnderwijs Nederland zegt over de wachtlijsten: "Het kan gebeuren dat je kind pas richting de zomer van volgend jaar in aanmerking komt voor zwemles. We willen ouders daarom nadrukkelijk waarschuwen: laat je kind niet alleen bij water."