Leefbaar Almere bij Easy FM Cultuur in de bres voor Brassband Almere en St. Hubertus

Geschreven door Innercircle

“Dubieus subsidiebeleid in Almere” zo luidt de titel van de column in het vakblad Klankwijzer van de KNMO, de muziekkoepel voor instrumentale amateurmuziek in Nederland.

Het paginagrote artikel behandelt de afwijzing van de opleidingsgelden voor Brassband Almere en St. Hubertus inhoudelijk als slecht voorbeeld van het gebruik van de definities voor de begrippen cultuurparticipatie en talentontwikkeling. “De KNMO reikt ieder jaar aan bijzondere creatieve en artistieke initiatieven de KNMO Award uit. Is het een idee om voortaan ook ieder jaar een loden KNMO Award uit te reiken aan organisaties of instellingen die de plank volledig misslaan? Je mag raden wie we nomineren voor 2021.” Zo luidt de conclusie.

In Easy FM Cultuur van 21 april reageert directeur van het Cultuurfonds Almere, Jan Melle Liscaljet met een duidelijk antwoord op de stelling in Klankwijzer dat het fonds niets zou kunnen betekenen voor de orkesten omdat alleen projecten worden gehonoreerd:   ”Het nieuwe subsidiestelsel is niet bedoeld om partijen tussen wal en schip te laten vallen. Opleidingsgelden kunnen wel degelijk als een jaarlijks terugkerend project worden gezien.” Liscaljet heeft de orkesten in de uitzending een gesprek aangeboden om samen te bekijken hoe dit er concreet zou kunnen uitzien.

Wethouder Hilde van Garderen heeft aan Easy FM Cultuur laten weten dat zij schriftelijk zal reageren op de onderbouwing van de afwijzing van de opleidingsgelden. Ook zij heeft de orkesten een gesprek aangeboden. De redactie van Klankwijzer, die net als Easy FM Cultuur inzage had in de beschikking, weerlegt in het artikel dat de opleidingen van de orkesten niet gezien kunnen worden als “toeleidend naar kunstvakonderwijs”.

Frits Huis reageert voor Leefbaar Almere op het dossier in de uitzending van 28 april: ”De hele behandeling van dit dossier is geen kwestie van bezuiniging of het budget niet hebben. Het is een kwestie van kiezen voor wat belangrijk is. Leefbaar Almere zal specifiek voor deze opleidingsbedragen een amendement op de begroting indienen. Dat is dwingend en zwaarder dan een motie.”

De uitzendingen van Easy FM Cultuur zijn als podcast terug te luisteren op Anchor:

Uitzending van 21 april

Uitzending van 28 april:

Foto: vlnr Hans Oldenburg St. Hubertus, Jan Melle Liscaljet Cultuurfonds Almere, Rob Steur Brassband Almere, Caroline in't Veld Easy FM Cultuur

Onze krant nog niet ontvangen?