Dierbaar Flevoland wil hertenvlees uit winkels weren

Geschreven door Redactie

De stichting Dierbaar Flevoland voert actie om hertenvlees uit de Oostvaardersplassen uit de winkels te houden. In een brief vraagt de stichting aan supermarkten en groothandels om het vlees van afgeschoten herten niet te verkopen.

De provincie Flevoland heeft Staatsbosbeheer toestemming gegeven om 1830 herten af te schieten. De provincie wil het aantal grote grazers in het gebied sterk verlagen zodat er niet opnieuw veel hongerende dieren moeten worden gedood in de winter. De hertenpopulatie moet teruggebracht worden van een iets meer dan 2.300 beesten naar een klein 500 dieren. 

De stichting loopt vooruit op de uitspraak in een rechtszaak die is aangespannen tegen de vergunning voor Staatsbosbeheer. De rechter buigt zich daar donderdag 29 november over. De provincie wacht de rechtszitting af maar heeft eerder aangegeven zo snel mogelijk te willen beginnen met het doden van de herten. Het vlees mag worden verkocht voor consumptie om verspilling te voorkomen.

Volgens de stichting Dierbaar Flevoland gaat het om 'besmet vlees'. De verkoop zou van de Oostvaardersplassen een marketingobject maken. Het besluit van de provincie om het vlees te verkopen is in de ogen van de stichting "politiek gewin om van een probleem af te komen".

Onze Ambassadeurs