Project Eemvallei-Zuid loopt vertraging op

Geschreven door Redactie

Het Nieuwe Natuur-project Eemvallei Zuid bij Almere is vertraagd. Dat komt volgens Staatsbosbeheer door extra archeologisch onderzoek. Eigenlijk zou dit najaar al worden begonnen met de aanleg van het natuurgebied. 

Eemvallei-Zuid is gepland aan de rand van de nieuwe woonwijk Oosterwold. Het bestaat uit een voedselbos, Speelwildernis Buytenwold en Natuurboerderij Vliervelden. Ook zouden er 30.000 bomen worden geplant ter compensatie van de bomenkap voor de verbreding van de A6.

De gemeente Almere heeft bij de vergunning van het natuurproject aanvullende eisen gesteld. Eigenlijk mocht niet dieper gegraven worden dan een halve meter vanwege eventuele archeologische schatten. Uit onderzoek blijkt nu dat die schatten mogelijk ondieper liggen door inklinking van de bovengrond.

Dat heeft consequenties voor de plekken waar Staatsbosbeheer bomen wil planten en betonnen fietspaden wil aanleggen. Daarom heeft de natuurorganisatie besloten om extra archeologisch booronderzoek te doen. Op een aantal plaatsen wordt gekeken of de aanleg van bos, fietspaden en kavelwegen archeologische vindplaatsen kan verstoren.

Als het onderzoek is afgerond en er geen bezwaren zijn, kan worden begonnen met aanleggen van wegen en waterpartijen. De aanplant van het voedselbos is pas op zijn vroegst mogelijk in november 2019, het volgende plantseizoen.

Onze Ambassadeurs