OM: 130.000 euro voor liquidatie Iraniër

Geschreven door Redactie

Het Openbaar Ministerie vermoedt dat Naoufal 'Noffel' F. 130.000 euro heeft uitgeloofd voor de liquidatie van de Iraniër Ali Motamed in Almere. Dat bleek dinsdag in de rechtbank in Amsterdam. In de Osdorpse 'bunker' wordt een regiezitting gehouden rondom Noffel, de vermeende opdrachtgever van de moord. 

Motamed werd in 2015 in de Hendrik Marsmanstraat in Almere Stad neergeschoten. Hij woonde niet onder zijn eigen naam in Nederland. De Iraniër heette eigenlijk Mohammad Reza Kolahi Samadi. Hij pleegde in 1981 een bomaanslag in de Iraanse hoofdstad Teheran, waarbij ruim 70 mensen omkwamen.

Iraanse geheime dienst


Het Openbaar Ministerie denkt, net als het kabinet en de AIVD, dat de Iraanse geheime dienst betrokken is bij de liquidatie. Dat zou ook het geval zijn bij de moord op een andere Iraniër, Ahmad Mola Nissi, in Den Haag in 2017. Hij was in Iran een van de oprichters van een verzetsbeweging. Voor die moord zit nog niemand vast.

Noffel F. zit al een gevangenisstraf uit. Hij kreeg vorig jaar achttien jaar cel omdat hij opdrachtgever was van een andere moordaanslag.

Nog een rechtszaak


Vrijdag vindt er nog een rechtszaak plaats. Dan houdt de rechtbank in Lelystad een regiezitting rond de twee vermeende daders, Anouar B. en Moreo M. Eerder werd een andere man verdacht als schutter. Later bleek dat de man, Randall D., ten tijde van de moord vast zat.

Onze Ambassadeurs