Inclusiecampagne “Guusje”

Geschreven door Redactie

Het doel van Inclusiecampagne “Guusje” is om inwoners van Almere bewust te maken dat mensen met een beperking mee moeten kunnen doen in de samenleving. De campagne bestaat uit een aantal cartoons (“Guusjes”) voor in de krant, posters en setjes ansichtkaarten. De Guusjes laten in een oogopslag zien waar mensen met een beperking figuurlijk, maar soms ook letterlijk tegenaan lopen.

Wethouder Jerzy Soetekouw is blij dat de campagne van start gaat want dat is echt hard nodig volgens hem. ‘Samen moeten we met elkaar, inwoners, ervaringsdeskundigen en professionals, werken aan een gemeente waarin iedereen mee doet. Daar moeten we ons bewust van zijn. Deze Guusjes helpen daarbij, zij laten op een eenvoudige wijze zien waar mensen met een beperking tegen aan lopen in hun dagelijks leven en hoe we daar rekening mee kunnen houden.’

Iedereen doet mee

Inclusie betekent een samenleving waarin mensen met een beperking op een natuurlijk en vanzelfsprekende wijze kunnen deelnemen aan het maatschappelijk leven, dus aan onderwijs, sport, arbeid en kunst. Het gaat om insluiten in plaats van uitsluiten en om integreren. Het heeft betrekking op alle mensen met een beperking. In de praktijk blijkt dat niet altijd gemakkelijk. Soms worden bijvoorbeeld burgers met een beperking onbedoeld uitgesloten omdat er bij een gemeentelijke bijeenkomst geen doventolk aanwezig is. Of er zijn gebouwen die niet goed toegankelijk zijn voor personen die in een rolstoel zitten. Daarom organiseert de ViP werkgroep maandelijks een bijeenkomst met telkens een ander thema wat betrekking heeft op Inclusie. Iedereen kan hier terecht met ideeën, aanbevelingen, klachten en andere zaken waar mensen met een beperking tegen aan lopen. De ViP werkgroep bestaat uit ervaringsdeskundigen met verschillende disciplines van mensen met een lichamelijke of geestelijke handicap. Deze werkgroep werkt samen met de gemeente Almere. 


ViP Café 


Het ViP café is een laagdrempelige bijeenkomst in Café op 2 in het hart van de stad aan het Stadhuisplein nr. 2 (tegenover het stadhuis). De bijeenkomst wordt elke 13de van de maand gehouden van 15.00 - 17.00 uur. De toegang van het ViP café is gratis en iedereen is welkom. 

Onze Ambassadeurs