HEMA doet bakkerij in de verkoop

Geschreven door Redactie

HEMA heeft de centrale bakkerij in Almere te koop gezet. Ook de zes kleinere bakkerijen in het land staan in de etalage. Dat blijkt uit het jaarverslag dat woensdag is gepubliceerd.


Bij de bakkerij in Almere werken zo'n 250 mensen. In de bakkerij worden taarten, snacks en de welbekende tompoucen gemaakt. Verder is er een kantoor met diverse ondersteunende afdelingen.


Nieuwe HEMA-eigenaar, miljardair Marcel Boekhoorn, kondigde in november al aan dat hij van bakkerijactiviteiten af wilde. Ook een deel van de winkels doet hij in de verkoop. Door onderdelen af te stoten, wil het bedrijf flink besparen op de kosten voor huur en lease van gebouwen. Met de opbrengst moet de schuld van honderden miljoenen worden verlicht en geld beschikbaar komen voor groei in het buitenland.


HEMA investeerde vorig jaar vooral in nieuwe winkels en herinrichting van bestaande winkels. Om kosten te besparen is ook de klantenservice afgeslankt.


Reactie vakbond

Bestuurder Maarten den Heijer van het CNV verwacht dat een overname van de centrale bakkerij in eerste instantie weinig gevolgen voor de werkgelegenheid zal hebben. Dit omdat een eventuele koper behalve het pand in Almere ook de activiteiten zal overnemen. Het nieuws over de mogelijke verkoop heeft bij de vakbond nog niet tot een stortvloed aan telefoontjes geleid. "Veel mensen wisten al dat dit eraan zat te komen. En rond de HEMA is het sowieso de afgelopen jaren onrustig geweest", vertelt Den Heijer. "Ik denk dat de meeste mensen daarom maar gewoon afwachten wat er gaat komen."