Driekwart miljoen nieuwe bomen in Flevoland

Geschreven door Redactie

Vandaag heeft Staatsbosbeheer in Almere het boomplantseizoen symbolisch afgesloten. Medewerkers van Waterschap Zuiderzeeland hielpen tijdens een personeelsuitstapje bij het planten van 300 boompjes in het Waterlandsebos tegenover Stadslandgoed de Kemphaan. Met het planten van ruim driekwart miljoen bomen heeft Staatsbosbeheer ook dit seizoen weer een stevige bijdrage geleverd aan het toekomstbestendig maken van het bos in Flevoland.


Waarom zoveel nieuwe bomen in Flevoland? Hier zijn verschillende redenen voor: Flevoland is landelijk het zwaarst getroffen door de essentaksterfte. Na een periode van vooral vellingen voor de veiligheid is nu ook begonnen met herplant van gemengd, toekomstbestendig bos, afgelopen maanden zo’n 70 hectare. Daarnaast komt de eerste generatie populieren uit de tijd van de inpoldering gaandeweg aan zijn eind. Ook hier is zo snel mogelijk weer voor een nieuwe generatie bomen gezorgd, bijna 90 hectare. 


Nieuw bos 

Verder zijn er ook bomen aangeplant voor nieuwe bossen, bij elkaar zo’n 35 hectare. Alle nieuwe aanplant bij elkaar beslaat een kleine 200 hectare, ongeveer 285 voetbalvelden. Wijkt Flevoland daarmee af van de rest van het land? Op dit moment wel als gevolg van de typisch Flevolandse omstandigheden. In andere bosrijke provincies waar de bossen ouder zijn ligt het verjongingstempo wat lager maar ook daar wordt gewerkt aan het bos van de toekomst.


Concurrentie 

Nog een typisch Flevolandse eigenaardigheid: in Flevoland is de bodem zo voedselrijk dat de bodembegroeiing van bijvoorbeeld brandnetels en kleefkruid voor flinke concurrentie zorgt. Eventuele jonge zaailingen redden het daarin niet. Een deel van het bos is bovendien nog te jong om voor zaailingen te zorgen. Daarnaast planten we op sommige plekken populieren en die verjongen zichzelf doorgaans niet spontaan.


Gemengd 

Er is vooral gemengd bos aangeplant. Hoofdzakelijk loofbos waarin o.a. eik, beuk, haagbeuk, iep, linde, esdoorn, zoete kers, berk, zwarte els, acacia, walnoot, en zwarte noot zijn gebruikt. Goed voor de natuur, de afwisseling en ook uit oogpunt van risicospreiding. Daarnaast zijn er ook fijnsparren en populieren geplant en talloze bloeiende struiksoorten met bessen, zoals sleedoorn en meidoorn.

Ook de komende jaren staat op veel plekken herplant op het programma van Staatsbosbeheer in Almere. We zijn nog tot en met 2025 met deze enorme klus bezig. De delen van het Oostrandpark die dit jaar niet herplant worden, staan voor volgend jaar op het programma.


Onze Ambassadeurs