Esplanade wordt groot stadspodium

Het definitieve ontwerp van de Esplanade in Almere is donderdagavond feestelijk gepresenteerd. Het plein ligt aan de rand van het stadscentrum en wordt gebruikt voor evenementen als het Bevrijdingsfestival en de Challenge Almere-Amsterdam Triatlon.


Door de nieuwe inrichting moet de Esplanade meer sfeer krijgen. Er komen planten, gras, zitjes en een watertrap. De herinrichting kost zo’n vijf miljoen euro en wordt betaald door de gemeente, de provincie en het Rijk. 


Omwonenden zoals Dick Guitoneau, zijn zeer te spreken over het ontwerp. Hij vraagt zich wel af of er straks voldoende ruimte is voor grote festivals op de Esplanade. Volgens ontwerper van het nieuwe plan Robbert Jan van der Veen komt er juist meer ruimte, want er staan nu nog grote blokken. "We maken tribunes en terrassen waardoor veel mensen kunnen zitten en kijken. Het wordt een groot stadspodium." 


Evenementen  

De gemeente hoopt dat de nieuwe Esplanade een plek wordt waar je graag naartoe gaat. Van der Veen: "Het wordt een plek waar veel meer mensen gebruik van kunnen maken". Er zullen ook kleine en grote evenementen plaats kunnen vinden. "Ik ken geen stad in Nederland die zo’n grote groene ruimte aan zo’n groot stuk water heeft".


De herinrichting van de Esplanade is volgens de gemeente zo gepland dat bestaande evenementen daar zo min mogelijk hinder van ondervinden. Naar verwachting start de aanleg half september, vlak na het EK Triatlon. Het is de bedoeling dat het plein klaar is voor het WK Triatlon in september volgend jaar.

Onze Ambassadeurs