Marktlieden vrezen voor toekomst markt

Geschreven door Redactie

De ondernemers van de markt in Almere Stad vrezen voor de toekomst, als de nieuwe regels van de gemeente worden doorgevoerd.

Het college van burgemeester en wethouders wil de concurrentie op de markt bevorderen door het huidige aanbod los te laten.

Zo hoeft een notenkraam die verdwijnt niet per se vervangen te worden door een nieuwe notenkraam. Volgens de marktkooplieden is dat een maatregel die de diversiteit in gevaar brengt en waarmee de markt haar aantrekkelijkheid verliest.

Marktcommissie

Rik van Enk is lid van de marktcommissie die de gemeente adviseert. Hij legt aan de hand van een voorbeeld uit waarom het een onzalig plan is: "Er zijn twee kaasboeren en een notenkraam. Als de notenkraam zou stoppen, dan zou het betekenen dat er een kaasboer bij kan komen. Daar hebben we er al twee van, dus dat voegt eigenlijk niets toe. Om voor de consument interessant te blijven moeten wij juist van alles en nog wat aanbieden. Er zijn voldoende voorbeelden van markten die door het eenzijdige aanbod hard achteruit liepen. Dat willen wij absoluut niet.''

Voldoende concurrentie

Op de markt in Almere Stad is er op dit moment al voldoende concurrentie, vindt Van Enk. Zo zijn er meerdere groentekramen en twee visboeren.

De gemeenteraad moet zich nog over het voorstel van het college buigen. De marktcommissie spreekt tijdens de volgende raadsvergadering in, in een poging de plannen van het college van b en w niet door te laten gaan.Onze Ambassadeurs