Politie over Koningsnacht: "We waren er echt niet voor niets"

Geschreven door Redactie

"We waren er echt niet voor niets''. Dat laat een woordvoerder van de politie weten op vragen over de inzet van politie en de mobiele eenheid afgelopen Koningsnacht in Almere.

Er was sprake van een serieuze dreiging, en dat blijkt volgens de woordvoerder uit de aanhoudingen. Zes personen hadden een mes bij zich. Eén persoon was in bezit van een vermoedelijk vuurwapen. Deze persoon zit nog in hechtenis.

De politie was tijdens Koningsnacht in grote staat van paraatheid in het centrum van Almere. Er waren veel agenten in de stad en ook stonden er busjes van de ME klaar. De politie had aanwijzingen dat rivaliserende groepen jongeren uit Almere en Lelystad elkaar op sociale media opriepen om in het centrum van Almere te gaan vechten. De burgemeester besloot daarop delen van centrum aan te wijzen als veiligheidsrisicogebied. Dat geeft de politie de mogelijkheid om preventief te fouilleren. De politie wil niet zeggen om welke signalen het precies gaat maar "Er waren serieuze aanwijzingen dat het echt verkeerd had kunnen gaan in de stad", aldus de woordvoerder.

Eerdere rivaliteit

Het is niet duidelijk of er inderdaad sprake is rivaliteit tussen groepen jongeren uit Almere en Lelystad. "Wij hebben daar nooit eerder signalen van gezien", zegt de politie.

Naast de aanhoudingen voor wapenbezit is één persoon aangehouden voor bezit van verdovende middelen. En eerder op de dag waren twee personen aangehouden op verdenking van opruiing. De politie onderzoekt welke rol zij hebben gehad in het plaatsen van de oproepen om te komen vechten.