Grasaar levensgevaarlijk voor honden en katten

Geschreven door Redactie

Voor veel viervoeters zijn open velden met bermen en gras het ideale speelveld. Toch veranderen deze gebieden in een regelrechte gevarenzones zodra de zomer om de deur komt kijken.

Hoog gras en vlijmscherpe grasaren kunnen namelijk levensgevaarlijk zijn voor je huisdier. 

Het zomerse pluimgras heeft kleine weerhaken. Deze weerhaken kunnen door de huid van je huisdier boren en zelfs binnendringen in de gehoorgang, wat weer kan leiden tot doofheid. De klachten beginnen acuut en het lichaam reageert op de grasaren als een ontstekingsreactie. Het is belangrijk om regelmatig je huisdier te controleren op vormen van ontstekingen of teken. 

Wist je dat: Grasaren ook wel kruipers worden genoemd? Dit komt doordat grasaren weerhaken hebben die alleen 'vooruit' kunnen bewegen. 

Herkenning

Grasaren kunnen in de oren van je huisdier erg gaan jeuken. De weerhaken in de aren kunnen zorgen voor nare beschadigingen of infecties. Als een dier een grasaar in zijn oor heeft gekregen, kan hij met zijn kop gaan schudden of met zijn oren gaan wapperen. Heeft je dier een grashaar in zijn neus, dan kan het dier gaan niezen. Mocht er een grasaar in de poot van je dier zitten, dan kan het zijn dat er een kruiper via de voet het lichaam is binnengedrongen. Let ook op signalen als zwellingen, ontstekingen en uitvloeiing.

Voorkomen is beter dan genezen

Vermijd velden met hoog gras en weg randen waar deze vervelende grassoort groeit en controleer en voel regelmatig de vacht van je dier om problemen te voorkomen. Vergeet daarbij niet de huis tussen de tenen van je dier te bekijken. 

Vaak zijn grasaren zelf te verwijderen met een pincet of tang, maar soms zit een grasaar zo diep in het weefsel dat een operatie nodig is. Ga voor de beste behandeling van je dier altijd naar een dierenarts.