Globe draait weer op zijn oude plek

Geschreven door Redactie

Kunstwerk en waterornament de Globe is weer in vol ornaat terug op het Almeerse Globeplein. Wethouder Hilde van Garderen heeft het kunstwerk zaterdag onthuld.

De door de Duitser Cristian Tobin ontworpen fontein werd in 1996 op het Globeplein geplaatst, maar verdween bij de renovatie van het plein in 2012 in een depot. In 2016 werd het drie ton zware kunstwerk weer tevoorschijn gehaald en op het Buitenplein geplaatst, maar zonder aansluiting op het water. Ondernemers en omwonenden van het Globeplein spanden zich vervolgens in om 'hun' kunstwerk weer werkend en wel op zijn oude plek te krijgen.

In het kunstwerk zijn de werelddelen gefreesd. De enorm zware bal 'drijft' op het fonteinwater en is door een kinderhand in beweging te zetten. Almere is niet de enige plek waar het kunstwerk van Tobin te vinden is. Er staan er twee in Amsterdam, en ook in Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Finland, Japan en de Verenigde Staten zijn Globes te vinden.

Onze Ambassadeurs