BOVAG: Derde van caravans rijdt met verouderde banden

Geschreven door Redactie

Uit een steekproef van de BOVAG onder 150 caravans en vouwwagens blijkt dat bijna 30 procent van de caravans, en de helft van de vouwwagens, met verouderde banden rijdt. Een op de drie caravans reed met banden die ouder zijn dan januari 2013.


Ook in voorgaande jaren werd duidelijk dat caravaneigenaren weinig aandacht hebben voor de banden. Dat kan akelige gevolgen hebben, waarschuwt de brancheorganisatie. 


De fabricagedatum is heel simpel zelf af te lezen van de band, want die staat vermeld met vier cijfers achter de letters DOT. De eerste twee cijfers staan voor de productieweek en de laatste twee voor het productiejaar. 


In te oude banden kunnen haarscheurtjes ontstaan. Het profiel van de band kan nog helemaal tiptop zijn, maar als de temperatuur in de band tijdens de reis oploopt, kunnen de gevolgen van zulke beschadigingen flink zijn. 


Vanwege de eerste vakantieuittocht organiseert BOVAG op vrijdagmiddag 5 juli langs de A2 in Zuid-Limburg bij rustplaats Knuvelkes een kosteloze technische controle van het vakantieverkeer. Daarbij zal speciaal aandacht worden geschonken aan de staat van caravan- en vouwwagenbanden, maar tevens aan de leeftijd en staat van gasslangen. 


Net als banden worden gasslangen gemaakt van rubber en dat gaat er na verloop van tijd in kwaliteit op achteruit, met alle mogelijke gevolgen van dien. Fabrikanten vermelden daarom een uiterste houdbaarheidsdatum op de gasslangen, 


Vooral in Duitstalige landen is periodieke controle van de gasinstallatie in een caravan, camper of vouwwagen wettelijk verplicht en sommige campings in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland weigeren kampeerders op grond van deze bepaling.

Onze Ambassadeurs