Retweet-knop ontwikkelaar zegt spijt te hebben

Geschreven door Redactie

De retweet-knop wordt voor allerlei dingen gebruikt. In Almere bijvoorbeeld om wijkgenoten te waarschuwen, vermiste dieren terug te vinden en oproepen snel te kunnen delen. Maar de knop heeft ook zo zijn nare kanten. Zo laat in een interview met BuzzFeed News de ontwikkelaar van de retweet-knop op Twitter weten spijt te hebben van het maken van de knop. Chris Wetherell: “Het is alsof we een 4-jarige een geladen wapen hebben gegeven.”

Het doel van de knop was om het gemakkelijk te maken om op een effectieve manier informatie te delen. “Het deed veel van wat we hadden bedacht”, zegt Wetherell. Maar na de introductie van de knop zijn er veel problemen op Twitter gekomen, zegt de bedenker. Zo zouden gebruikers minder nadenken over wat ze delen, omdat de drempel om een bericht te retweeten is verlaagd.

Zo kan er snel reputatieschade aangericht worden, zegt Wetherell, die pas in 2014 echt door begon te hebben dat de knop gebruikt werd voor seksistische tweets tegen mensen in de game-industrie. "Retweeten van verkeerde informatie droeg bij aan het scheppen van een vals beeld van de doelwitten. Dat gebeurde sneller dan ze zich konden verdedigen. En wij hadden daar geen antwoord op."

Even later is de retweet-knop op de schop gegaan, waarna gebruikers retweets kunnen versturen met een eigen bericht erbij. Dit zorgt er mogelijk voor dat gebruikers beter nadenken voordat ze iets delen, aldus Directeur Jack Dorsey.



Onze Ambassadeurs