Cyberaanval door computer in aangeleverde post

Geschreven door Redactie


Via de post kan een nieuw soort cyberaanval verzonden worden. In een pakketje zit een apparaat die op locatie probeert in te breken op het lokale wifinetwerk. De methode, genaamd Warshipping, werd gepresenteerd door beveiligingsonderzoekers van IBM. Dat meldt TechCrunch. Het is slechts een demonstratie, zodat beveiligingsbedrijven hier alvast preventief een oplossing voor kunnen vinden. 


Met behulp van een Raspberry Pi bouwen criminelen een kleine computer; een apparaatje, een modem en een batterij, waarop speciale software wordt geïnstalleerd. Deze software kijkt of het pakket op de locatie van het doelwit aangekomen is. 


De minicomputer probeert vervolgens in te breken op het lokale netwerk waarmee een aanvallen kan rondneuzen op het netwerk van het slachtoffer. De modem legt de verbinding vast met de computer van de aanvaller die zijn rekenkracht gebruikt om het wachtwoord van de wifi te kraken. Totdat het pakketje geopend wordt en het slachtoffer de computer spot, kan de aanvaller zijn gang gaan. 


Het is een goedkope en effectieve aanval waarmee cybercriminelen op afstand ergens kunnen inbreken, meldt het IBM. Of deze aanvalsmethode al is ingezet om mensen of bedrijven aan te vallen, is nog de vraag.


Onze Ambassadeurs