Eerste konikpaarden op transport naar Wit-Rusland

Het transport van de konikpaarden uit de Oostvaardersplassen naar Wit-Rusland is begonnen. De eerste 50 paarden zijn vrijdagmorgen vroeg in twee vrachtwagens gegaan. Het is de bedoeling dat ze zaterdagochtend op hun bestemming aankomen.


De paarden hebben maanden in de vangweide gestaan, in afwachting van de importvergunningen vanuit Wit-Rusland. Het was eigenlijk de bedoeling dat ze midden juli zouden gaan. 


Kritiek 

Er is de afgelopen tijd veel ophef geweest rond de dieren in de vangweide. Critici en meerdere politieke partijen hekelden het feit dat de paarden tijdens de hittegolf volop in de zon stonden en geen beschutting konden zoeken. Maar volgens de toezichthoudende Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit was er niks aan de hand en ging het goed met de paarden.


Groen licht 

Vlak voor de konikpaarden naar Wit-Rusland vertrekken worden ze door de NVWA gecontroleerd om te zien of ze fit genoeg zijn voor transport. Voor de eerste 50 is donderdag groen licht gegeven. De komende weken zullen nog eens 100 paarden verhuizen. Ook die worden voor transport gecheckt. Na die controle houdt de rol van de NVWA op. De vervoerder moet dan zorgen dat ze goed aankomen bij hun nieuwe onderkomen: het natuurreservaat Republican Landscape Reserve Naliboksky.


De paarden gaan in Wit-Rusland eerst in quarantaine. Dat geeft ze volgens Staatsbosbeheer ook de mogelijkheid om aan hun nieuwe leefgebied te wennen. De konikpaarden worden als grazers ingezet om te voorkomen dat open gebieden dichtgroeien.



Onze Ambassadeurs