Ministerie heeft zich bemoeid met onderzoek kindertoeslag Belastingdienst

Geschreven door Redactie

Ambtenaren van het ministerie van Financiën hebben zich met een onafhankelijk onderzoek naar de rol van de Belastingdienst in het onrechtmatig stopzetten van kinderopvangtoeslag bemoeid, blijkt uit e-mails en documenten over de kwestie waar Trouw en RTL Nieuws maandag over berichten.

Zo kregen de ambtenaren conceptverslagen onder ogen en mochten zij passages aanpassen en schrappen. Ook blijkt uit de mails dat het ministerie voor een deel kon bepalen wat er wel en niet onderzocht werd.

Hierbij gaat het om het onafhankelijke onderzoek dat staatssecretaris Menno Snel van Financiën heeft toegezegd naar de rol van de Belastingdienst in het onrechtmatig stopzetten van kinderopvangtoeslag in 2014 bij honderden ouders. Dit onderzoek zegde snel toe toen bleek dat de Belastingdienst stukken achterhouden had in rechtszaken tegen deze ouders.

Echter gaven de onderzoekers in een tussentijdse rapportage aan dat hun onderzoek gefrustreerd werd door medewerkers van de Belastingdienst die documenten mogelijk hadden gewijzigd, verplaatst of zelfs vernietigd. Echter werd deze tussentijdse rapportage door ambtenaren aangepast, stellen Trouw en RTL Nieuws.

Zo werd onder met het verzoek om verder onderzoek te doen naar autorisaties van bepaalde documenten geschrapt, iets waarop de onderzoekers wel aandrongen.

Vrijdag stelde staatssecretaris Snel in een brief aan de Tweede Kamer dat het onderzoek naar deze autorisaties “geen toegevoegde waarde” zou hebben en “na afstemming met de onderzoekers buiten beschouwing gelaten is”. Op de vragen van Trouw en RTL Nieuws over de mogelijke inmenging van ambtenaren wilde het ministerie niet direct reageren.

Pieter Omtzigt (CDA) en Renske Leijten (SP), parlementariërs, willen dat de staatssecretaris alle conceptrapporten van de onderzoekers vrijgeeft. Eerder bleek al dat het ministerie van Financiën niet wilde dat bestanden bij de FIOD bekeken werden, hoewel daar wel door de onderzoekers op aangedrongen was.


Onze krant nog niet ontvangen?