Verdachte schietincident blijft langer in de cel

Geschreven door Redactie

Een 33-jarige Almeerder die in 2016 een plaatsgenoot neerschoot, moet zijn hoger beroep in de cel afwachten.

De behandeling van de zaak is opnieuw uitgesteld, tot januari 2020. 

De man schoot op de verjaardag van zijn moeder een 28-jarige man neer. Het slachtoffer raakte ernstig gewond. Ook zou er een vrouw zijn geraakt in de woning aan de S. van Ravesteynstraat. De rechtbank veroordeelde de schutter tot een celstraf van zes jaar en tbs. 

Opnieuw uitstel 

Het gerechtshof in Leeuwarden behandelde op 9 september het hoger beroep. Omdat het hof op zitting ook nog psychisch deskundigen wilden horen, werd de zaak uitgesteld voor maximaal een maand. Het hof heeft echter geen geschikte datum voor een nieuwe zitting kunnen vinden, zo bleek maandag bij een pro-formazitting.  

De advocaat vroeg daarom om de voorlopige hechtenis te schorsen. Het Openbaar Ministerie verzette zich daartegen. Ook het hof concludeerde woensdag na enig beraad de zaak te ernstig te vinden. Vrijlaten is geen optie, ook niet onder strenge voorwaarden. 

Trauma oorzaak 

Het hoger beroep loopt sinds juli 2017. De Almeerder heeft bekend. Een trauma zou de oorzaak van de schietpartij zijn. Neven van het slachtoffer hadden hem in 2013 flink te grazen genomen. Bij het zien van de man was er iets bij hem geknapt. 

Deskundigen verdeeld 

Opmerkelijk aan de zaak is dat psychisch deskundigen enkele jaren geleden een tbs-advies uitbrachten over de man. Daar kwamen ze in de aanloop naar het hoger beroep op terug. Zo zou de man niet meer kampen met een posttraumatische stressstoornis en dus een minder zware behandeling nodig hebben. Een opvallende wijziging waar het OM en het hof meer over willen weten. 

De deskundigen stelden bij het tweede onderzoek wel vast dat de schutter nog steeds een persoonlijkheidsstoornis en paranoïde neigingen heeft. Hij is vaker veroordeeld, onder andere voor drugsdelicten, een straatroof en wapenbezit.

Onze Ambassadeurs