Social Firm moet honderden banen scheppen

Geschreven door Redactie

De gemeenten Lelystad, Noordoostpolder en Urk willen de komende paar jaar enkele honderden banen scheppen voor mensen die moeite hebben om gewoon werk te vinden. Zij moeten aan het werk komen via de Social Firm, een nieuwe organisatie van het Concern voor Werk.


Concern voor Werk is de sociale werkvoorziening voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt voor Lelystad, Noordoostpolder, Urk en Zeewolde. Sinds het Rijk de sociale werkplaatsen en wet voor jong-gehandicapten in 2015 heeft gesloten voor nieuwkomers, proberen de gemeenten deze groepen aan het werk te krijgen. 


Volgens de Lelystadse wethouder John van den Heuvel lukt dat onvoldoende. Zonder ingrijpen dreigt voor Lelystad, Noordoostpolder en Urk in 2022 een tekort van 2,6 miljoen euro. Daarom hebben de gemeenten een plan bedacht. De Social Firm moet dit tekort terugdringen tot minstens 1,3 miljoen. 


Werk voor mensen met en zonder beperking 

Concern voor Werk gaat de Social Firm uitvoeren in samenwerking met het Werkbedrijf Lelystad, de Werkcorporatie Noordoostpolder, het Regionaal Werkbedrijf, bedrijfsleven en onderwijs. Zij zullen ondernemingen opzetten, waar mensen met en zonder beperking aan het werk kunnen. Dat kan gaan om bestaande bedrijven als Schoonmaakservice Flevoland of een groenbedrijf, maar ook initiatieven die nu nog niet bestaan.


Het doel is dat bij elk initiatief van de Social Firm 50 procent van het personeel bestaat uit mensen met een beperking. Dat is het tienvoudige van wat het gewone bedrijfsleven haalt. Social Firm helpt werknemers door te stromen naar een reguliere baan, als zij daar aan toe zijn. Wie dat niet kan, kan een baan binnen zijn of haar mogelijkheden houden. 


De Social Firm moet begin 2020 aan de slag gaan. De gemeenteraden van de drie gemeenten moeten nog instemmen met het voorstel.

Onze Ambassadeurs