Half jaar cel en boete geëist tegen fraudeurs

Geschreven door Redactie

Tegen een 63-jarige Almeerder is maandag bij de Utrechtse rechtbank een half jaar gevangenisstraf geëist voor zijn vermeende betrokkenheid bij faillissementsfraude, valsheid in geschrifte en verduistering.

Tegen een 66-jarige medeverdachte uit Almere eiste de officier van justitie een boete van 10.000 euro. 

Volgens de aanklager lieten de Almeerders en een 51-jarige medeverdachte uit Helmond in 2013 ‘met een vooropgezet plan’ een bedrijf in Venlo failliet gaan nadat ze ruim 220.000 euro uit de onderneming hadden weggesluisd. Ook zouden ze drie lease-auto’s hebben verduisterd. 

Chalets 

Door het faillissement ging een factureringsmaatschappij voor bijna 280.000 euro het schip in. De factureringsmaatschappij had de bouw van chalets door het bedrijf in Venlo voorgefinancierd, maar volgens de officier van justitie hadden de verdachten daarvoor gebruik gemaakt van vijf valse facturen. De drie verdachten wilden de chalets nooit laten bouwen, aldus de aanklager. 

Op papier 

De officier van justitie ziet de 63-jarige Almeerder als de ‘initiatiefnemer’, maar de man ontkende elke betrokkenheid bij de strafbare feiten. Hij zou alleen op papier voor een half jaar bestuurder van de vennootschap zijn geweest. Voor dit papieren optreden kreeg hij 3.000 euro van de Helmonder, aldus de Almeerder. Volgens de man had hij geen baat bij het faillissement omdat hij als bestuurder hoofdelijk aansprakelijk is voor de schulden. 

 

Tegen de medeverdachte uit Helmond eiste de aanklager 240 uur werkstraf. Voor de 66-jarige Almeerder, die de boekhouding voor het failliete bedrijf zou hebben gedaan, eiste hij alleen een geldboete omdat de man met een slechte gezondheid kampt. De Almeerder kon daardoor maandag ook de zitting niet bijwonen. Ook hij ontkent de beschuldigingen aan zijn adres. 

 

Donderdag verder 

De strafzaak gaat donderdag verder met de pleidooien van de advocaten van de Almeerders. Wanneer de rechtbank in de strafzaak uitspraak doet, is nog niet bekend. De drie verdachten hangt ook een schadevordering van de factureringsmaatschappij boven het hoofd. Het gedupeerde bedrijf claimt meer dan 300.000 euro aan schadevergoeding van de verdachten.

Onze Ambassadeurs