Publieke lokale omroep wel of niet commercieel

Geschreven door Redactie

Gisteren is er behoorlijk wat reuring ontstaan omtrent de lokale omroep en het daarbij betrokken radiostation. Omroep Flevoland heeft hier een uitgebreid artikel over geschreven en geplaatst.

https://www.omroepflevoland.nl/nieuws/175201/publieke-lokale-omroep-start-commerciele-radiozender

Wij hebben natuurlijk de commercieel directeur van het betreffende radiostation Easy.fm Arno van Boven om een reactie gevraagd.

Omroep Flevoland suggereert dat er een commerciële vergunning is aangevraagd. Is dit inderdaad aangevraagd?

Arno: "Nee, er is geen commerciële vergunning aangevraagd. Wat Omroep Flevoland suggereert klopt niet. De vergunning van de lokale omroep als lokale publieke media-instelling staat op naam van de Stichting Productie Fabriek Almere. Deze heeft ook van de gemeente de licentie ontvangen. Zie hiervoor bijgevoegd schrijven van het CvdM. De naam van de radio-afdeling wordt Easy FM. Dit is niet de juridische entiteit, maar de roepnaam van de radiozender. Ik heb namens mijn bedrijf meerdere namen geregistreerd in Almere waaronder EASY FM. Deze naam heb ik overgedragen aan de lokale omroep. Onlangs heeft het bestuur van de lokale omroep de naam Easy FM en Kijk Almere TV aangemeld bij het CvdM en Olon. Hierna heb ik het CvdM verzocht de naam Easy FM als inschrijving te verwijderen. Al deze wijzigingen hebben de afgelopen maanden gespeeld. Als je het CvdM belt hoor je meteen dat er niets mis is met de werkwijze van de SPFA. Tevens mogen er 2 Easy FM inschrijvingen staan bij het CvdM. Hier geldt dan het merkenrecht en daar heeft het CvdM niets mee van doen." 



Maar hoe zit het dan met de geldstromingen waar Omroep Flevoland het over heeft?

Arno: "Er zijn nog geen uitzendingen van de radio en het bestuur is nog met alle voorbereidingen bezig. Er zijn nog geen geldstromen behalve de subsidie die betaald is. Die is gestort bij de SPFA en niet bij een commerciële instelling. De beredeneringen zijn onjuist van Omroep Flevoland. Het zijn aannames en hebben de SFPA en het CvdM niet om informatie gevraagd, naar nu blijkt. Het bestuur van de SPFA wilde reageren per mail maar daar wilde Omroep Flevoland niet op wachten. Dan was alles duidelijk geweest en had al deze negatieve publiciteit niet gehoeven."

Omroep Flevoland heeft in hun artikel een screenshot geplaatst met als begeleidende tekst: 'De app 'EASY 95.5 FM' is bedoeld om te luisteren naar de commerciële radiozender'. Hoe zit dat? 

Arno: "Omroep Flevoland refereert aan de APP die nog in ontwikkeling is, evenals de website. Je kunt daar luisteren naar het commerciële Easy FM. Onzin…hier draait proef de nieuwe lokale omroep en geen commercieel bedrijf. Het is echt zoeken naar negativiteit. Er bestaat geen commerciële EASY FM. We hebben de naam als SPFA en zijn een publieke omroep. Flevoland kan mij niet aantonen waar het dan commercieel is. Is dit een APP of een Stream of een Website. Luister, we zenden nog niet uit, zijn goed bezig met de voorbereidingen en Omroep Flevoland vindt dat maar niets. Pure jaloezie. Nu hebben ze 2x de naam Easy FM bij het CvdM gezien. Oké, dus zonder wederhoor zijn wij publiek of commercieel. We hebben het CvdM gesproken en we doen niets verkeerd. Hooguit is er verwarring, maar alles wat we doen, doen we netjes volgens de regels."  

Wat heeft Spanje met de naam Easy.fm te maken?

Arno: "In Spanje had ik een succesvol radiostation onder de naam Easy FM. We hebben in het bestuur unaniem besloten dat het Easy gaat worden en de gemeente is van alles op de hoogte. Waarom die naam en waar we mee bezig zijn. Daarom kan er nu ophef worden gemaakt, maar we communiceren wekelijks met de gemeente over de voortgang, voor radio en televisie. Het log was mooi en hebben we aangepast voor Almere, ik ben er trots op. Deze ochtend stromen er reactie binnen van bedrijven en medewerkers die allemaal zeggen: “Dat Flevoland is jaloers en merken dat er iets heel goeds gaat komen in Almere”. En dat komt er ook. Over een week zitten we op FM en later op TV. Wat Almere gaat krijgen aan lokale radio is nog nooit vertoond. Zullen we gewoon eerst gaan luisteren en daarna oordelen? En als iemand kan bewijzen dat er geldstromen niet goed lopen of dat we juridisch iets verkeerd doen, dan kun je me meteen mailen. arno@easyfm.nl." 




Onze Ambassadeurs