Nog eens afschot van ruim 1000 edelherten in Oostvaardersplassen

Geschreven door Redactie

Staatsbosbeheer moet nog eens ruim 1000 edelherten afschieten in de Oostvaardersplassen om de populatie terug te brengen naar de gewenste stand van 490 dieren. Recente helikoptertellingen hebben aangetoond dat er op dit moment 1525 herten in het natuurgebied lopen. Het lukt volgens de natuurbeheerder niet om dit extra afschieten voor het eind van dit jaar op zorgvuldige wijze te doen.


In het verleden liepen er veel te veel grote grazers rond in de Oostvaardersplassen. In 2018 is daarom besloten dat er ongeveer 1800 edelherten afgeschoten moesten worden. Nu blijkt dat het aantal dieren in het gebied een jaar geleden te laag is ingeschat. Bovendien zijn er veel herten geboren. Er zijn dit jaar weliswaar al 1785 dieren geschoten, maar dat blijkt nu dus veel te weinig te zijn. 


Een nieuw beheerplan 

Staatsbosbeheer heeft vanaf 2020 geen speciale opdracht meer nodig voor afschot van de edelherten en zal daar dus mee doorgaan tot aan het begin van het broedseizoen van de vogels op 15 maart. Vanaf 2020 geldt namelijk een nieuw beheerplan voor de Oostvaardersplassen. Daarin is geregeld dat de wildstand met behulp van afschot op peil wordt gehouden, zoals dat ook bijvoorbeeld op de Veluwe gebeurt. Voorheen was het de bedoeling dat de natuur in het vogelreservaat zich helemaal zonder menselijk ingrijpen zou ontwikkelen, maar dat is mislukt.


Het is nog de vraag of de natuurbeheerder dit jaar nog herten mag afschieten. De rechtbank in Lelystad behandelt op 12 november het bezwaar van drie natuurorganisaties tegen de provinciale opdracht tot afschot. Als de bezwaarmakers gelijk krijgen, ligt het afschot stil totdat het nieuwe beheersplan in werking treedt. 


Ook een klein overschot aan konikpaarden 

Er zijn ook nog teveel konikpaarden in het natuurgebied. Er is ruimte voor 450 dieren, maar er lopen er 490. Er wordt nagedacht over een oplossing voor dat overschot. Mogelijk krijgen de dieren anticonceptie.

Onze Ambassadeurs