Flevolandse agenten helpen Amsterdam na dood advocaat Wiersum

Geschreven door Redactie

Flevolandse agenten worden ingezet voor bewaking en beveiliging in Amsterdam.

Dat is nodig na de moord op advocaat Derk Wiersum. Dat schrijft de Drontense burgemeester Jean Paul Gebben als antwoord op een vraag van het CDA. 

De advocaat werd op 18 september nabij zijn woning in Amsterdam-Buitenveldert geliquideerd. Wiersum vertegenwoordigde Nabil B., de kroongetuige in een zeer omvangrijk onderzoek naar een reeks liquidaties in de onderwereld. 

Meer beveiliging  

Na zijn dood moeten meer mensen worden beveiligd zoals advocaten, officieren en rechters. Daarvoor zijn honderden agenten nodig. Uit Oost-Nederland werden 150 agenten vrijgemaakt. Het CDA in Dronten wilde weten of politie Midden-Nederland, waar Flevoland onder valt, ook agenten moet aanleveren.  

''Op dit moment bestaat de inzet vanuit de politie Flevoland voornamelijk uit het leveren van bepaalde expertises, zoals collega's die opgeleid zijn in de taakstelling Bewaken en Beveiligen. Dit heeft ook zijn effecten op de Eenheid Midden-Nederland, en daardoor in de regio Flevoland en het lokale basisteam Dronten, Noordoostpolder en Urk'', schrijft de burgemeester.  

Volgens hem is het voelbare effect dat de basisteams van Flevoland elkaar nu ondersteunen om gaten in roosters op te lossen. Dat is nodig voor de veiligheid. 

Structurele maatregelen nodig 

Verschillende burgemeesters luiden in een brief aan de Kamer de noodklok over de politiecapaciteit. Volgens hen komt onder meer de bestrijding van mensenhandel en cybercrime in gevaar. Gebben schrijft dat hij het eens is met verschillende brandbrieven die zijn gestuurd. Volgens hem moet er gezocht worden naar structurele maatregelen om het landelijke capaciteitsprobleem tegen te gaan.

Onze Ambassadeurs