'Bel Slachtofferhulp na schokkende gebeurtenis'

Geschreven door Redactie

Wanneer moet je hulp zoeken als je bij een schokkende gebeurtenis betrokken bent geweest?

Een actuele vraag nu Flevoland in korte tijd te maken had met twee heftige ongevallen.

Twee vissers van de Urker kotter UK-165 kwamen om het leven. En afgelopen vrijdag kwam een man van 67 en zijn vierjarige kleinzoon om het leven na een ongeval op de Larserdreef in Lelystad. Volgens Ina Strating van de Crisiscentrale is het belangrijk om Slachtofferhulp te bellen voor mensen die denken dat ze hulp nodig hebben.  

Slachtofferhulp staat dag en nacht klaar als er een incident is geweest met impact. "Als je bijvoorbeeld zou bellen naar aanleiding van het ongeval in Lelystad of het omkomen van de twee vissers dan gaan zij in gesprek met je", vertelt Strating. De medewerker kan je naar aanleiding van het gesprek bijvoorbeeld doorverwijzen naar de huisarts.  

Bij het ongeval in Lelystad kwam een vierjarig jongetje om het leven. Als kinderen met dit verhaal thuiskomen is het als ouder belangrijk om goed te luisteren. Ouders kennen hun kind het beste. Daarom kunnen de ouders volgens de specialist het beste bepalen wat zij verder nog moeten doen. Het is goed om snel terug te gaan naar de orde van de dag. "Dat klinkt heel hard, maar dat is voor kinderen heel belangrijk." Op scholen is er meestal professionele hulp beschikbaar.  

De meeste mensen zijn na een paar weken weer in balans zodat ze verder kunnen. "En dan heb ik het niet over nabestaanden, die hebben de impact heel dichtbij. Dat is een andere groep." Als je zijdelings betrokken bent geweest, dan moet je na zes weken weer normaal voelen. Hierna kan een bezoekje aan de huisarts geen kwaad, volgens Strating. 


Onze Ambassadeurs