Kopers appartement van hot naar her door failliete aannemer
Betaalbaar wonen in een nagelnieuw appartement. Met zonnig, ruim balkon.
’ Dat was het vooruitzicht van de toekomstige Almeerders Jenny en Ronald van der Sluis, maar in plaats daarvan leven ze nu als nomaden: na een paar maanden in de caravan wonen ze nu tijdelijk in een vakantiehuisje op de Veluwe.
Het echtpaar Van der Sluis zette in september 2018 de handtekeningen onder het koopcontract van een nog te bouwen appartement van het project BuitenGewoon in Almere. Op dat moment gingen Jenny en Ronald ervan uit dat ze de komende feestdagen in hun gloednieuwe woning in Buiten zouden kunnen doorbrengen. Maar toen in juli aannemer Noordersluis failliet ging, dreigde deze droom in een nachtmerrie te veranderen. Het was het begin van een onzekere tijd.
''We weten nog niet waar we na de winter naartoe moeten.''
— Ronald en Jenny van der Sluis, kopers
Caravan en vakantiehuisje
“Ons vorige huis hadden we in februari al verkocht”, zegt Ronald van der Sluis. “De zomer komen we wel door in onze caravan, zo dachten we, en voor de laatste maanden tot de oplevering eind dit jaar hoopten we nog wat te vinden.” Maar met het faillissement van de aannemer stond de bouw voor onbepaalde tijd stil. Via vrienden kreeg de familie Van der Sluis een huisje op een vakantiepark aangeboden, maar daar moeten ze eind van de winter uit. “We weten nog niet waar we dan naartoe moeten.”
Garantieregeling
Wat het echtpaar inmiddels wel weet, is dat hun nieuwe appartement afgebouwd gaat worden. Door een nieuwe aannemer, die deze maand aan het werk gaat. De failliete aannemer was aangesloten bij Woningborg, en deze verzekeraar garandeerde de afbouw van het project.“Als je zonder het vangnet van Woningborg of een ander garantiefonds een nieuwbouwwoning koopt, heb je na een faillissement van de aannemer een groot probleem”, aldus Raymond Huizinga van Woningborg. “Niet alleen financieel. Je moet dan zelf de gesprekken voeren met de curator, je moet zelf op zoek naar een afbouwende aannemer en daar ook mee onderhandelen. Dat nemen wij allemaal uit handen voor de kopers die onder onze garantieregeling vallen.”
Stress
Toch werden niet alle zorgen van Jenny en Ronald van der Sluis weggenomen. ”We hebben natuurlijk veel meer ellende dan alleen het afbouwen van het huis”, zo sommen ze op: “De bouwhypotheek moest worden verlengd, we moesten voor langere opslag van onze spullen zorgen, de offertes voor de nieuwe keuken en de vloer bleken maar een beperkte tijd geldig, en we moeten nu dus weer op zoek naar nieuwe tijdelijke woonruimte, tot eind volgend jaar. Allemaal dingen waar je best gestrest van wordt.”
Naar verwachting kan het echtpaar Van der Sluis eind 2020 naar hun ‘nagelnieuwe appartement’ verhuizen. Met een jaar vertraging. “We zien het maar als een belevenis, maar wel een belevenis die je hoopt nooit meer mee te maken.”