Gemeente legt gebruik lachgas aan banden

Geschreven door Redactie

Almere wordt helemaal lachgasvrij.

De verkoop wordt aan banden gelegd, zodat het moeilijker wordt om lachgas te kopen.

Ook het recreatief gebruik van lachgas mag straks niet meer. Momenteel werkt de gemeente de aanpak verder uit. Het is de bedoeling om hier zo snel mogelijk mee te beginnen. 

Volgens de gemeente laat het landelijke verbod nog zo'n negen maanden op zich wachten. In de tussentijd wil Almere het misbruik van lachgas zo veel mogelijk terugdringen. Daarom volgt het college van burgemeester en wethouders het model dat de gemeente Arnhem gebruikt. Die stad stelde als eerste in Nederland een totaalverbod in op de verkoop van lachgas. 

Toezicht en handhaving 

Toezichthouders gaan horecazaken en avondwinkels waarvan bekend is dat zij lachgas verkopen, controleren. In eerste instantie om hen te wijzen op de risico's en met vraag om vrijwillig met de verkoop te stoppen. Als zij dit niet doen, dan wordt handhavend opgetreden.  

Of die handhaving effect heeft is niet bekend. De benadering is namelijk nieuw en het is onbekend welke straf de rechter zal opleggen. "Wij zijn echter van mening dat wij alle mogelijkheden moeten benutten", zo schrijft het college. 

Ook het gebruik van lachgas op straat wordt aangepakt. In de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) staat dat de gemeente mag optreden tegen personen die lachgas gebruiken en daardoor hinder veroorzaken of de openbare orde verstoren. Daarnaast gaat de gemeente door met de voorlichting aan jongeren.  

Wet Milieubeheer 

Arnhem maakt gebruik van de Wet Milieubeheer. In die wet staat dat de verkoper verplicht is om gevaren voor mens of milieu te voorkomen of te beperken. In het uitgaansleven worden ballonnen vaak gevuld vanuit een tank. Hierop staat dat het gas niet bedoeld is voor inhalatie. "Bovendien kan, met alle media-aandacht over lachgasgebruik, niet beweerd worden dat men niet op de hoogte is van de risico's van lachgas", aldus het college. Als de verkoper toch lachgas verkoopt dan handelt hij in strijd met de wet. 

 

Slagroomspuitbussen 

Naast het vullen en verkopen van ballonnen vanuit een gasfles worden er ook lachgaspatronen verkocht. De patronen die worden gebruikt in slagroomspuiten zijn nog breed verkrijgbaar. In de horeca wordt dit nu verboden. 

Over het gebruik van lachgas 

Lachgas is in het hele land populair als partydrug, vooral bij jongeren. Het gas wordt overgebracht in ballonnetjes en geïnhaleerd. Dat levert een kortdurend euforisch effect op. Onderzoek toont aan dat bij langdurig of veelvuldig gebruik van het gas ernstige gezondheidsschade kan ontstaan.

Onze Ambassadeurs