Rechter doet dinsdag uitspraak in conflict boeren en supermarkten

Geschreven door Redactie

De rechter doet dinsdagmorgen om 11:00 uur uitspraak in het conflict tussen de boeren en de supermarkten.

De partijen zijn er maandag tijdens een kort geding in Lelystad niet samen uitgekomen. Zo'n 30 tot 40 boeren kwamen op het kort geding af. 

De advocaat zei maandag tijdens de zitting dat boerenactiegroep Farmers Defence Force helemaal niet van plan is om woensdag de bevoorrading van supermarkten woensdag plat te leggen.  

De berichten over blokkades van distributiecentra zijn 'nepnieuws', aldus de advocaat. "De acties zijn niet gericht op blokkades", zei hij. Hij wilde niet zeggen wat de 'dynamische acties' van de boeren dan wel inhouden vanwege het 'verrassingseffect'. Wel is duidelijk dat de boeren plaatselijk 'van doel naar doel' willen rijden en dat die acties zijn gericht op de supermarktbranche. 

'FDF krabbelt terug' 

De advocaat van supermarktorganisatie CBL zegt dat de boeren nu aan het terugkrabbelen zijn. Het CBL eist een dwangsom van vijf miljoen euro zodra de boeren de voedselvoorziening platleggen, met een dwangsom van 1 miljoen euro per dag dat de blokkade voortduurt. 

Blokkades en andere acties 

De boeren voeren al maanden actie tegen het kabinetsbeleid rond de stikstofuitstoot en de PFAS-normen. In september blokkeerden ze massaal de snelwegen naar Den Haag. In oktober trokken ze naar de provinciehuizen en eind november voerden ze actie langs de op- en afritten van snelwegen. Afgelopen vrijdag waren er acties in Amsterdam, Den Bosch en Eindhoven.

Onze Ambassadeurs