'Geen regels geschonden met slimme deurbel'

Geschreven door Redactie

Er worden geen privacyregels overtreden met de slimme deurbel waarmee in Almere een proef is gedaan.

Dat stelt de gemeente in reactie op een item van het tv-programma Nieuwsuur. Daarin is de Autoriteit Persoonsgegevens kritisch over deurbellen met een camera, omdat vaak ook een deel van de openbare ruimte in beeld komt.

Almere was in 2018 de eerste gemeente in Nederland waar bij wijze van proef bijna honderd slimme deurbellen in de Stedenwijk uitgedeeld werden in de strijd tegen inbraken. Het geld daarvoor kwam van het ministerie van Veiligheid en Justitie. De proef is voorbij, maar Almere adviseert de slimme deurbel nog steeds als inwoners om inbraakpreventietips vragen.

Aanzet tot wetsovertreding

De Autoriteit Persoonsgegevens vindt het kwalijk dat gemeenten de slimme deurbellen uitdelen aan inwoners, omdat het aanzet tot wetsovertreding. Het is namelijk verboden om permanent de openbare ruimte te filmen, zonder dat daar een directe aanleiding voor is. Persoonlijke eigendommen beschermen met behulp van een camera mag wel.

De deurbel moet zodanig ingesteld worden, dat er zo min mogelijk openbare ruimte in beeld komt en wie aanbelt, moet kunnen weten dat hij gefilmd wordt, bijvoorbeeld door een waarschuwingsbordje bij de deur. Volgens de gemeente Almere voldoen de deelnemers van de proef daar aan.

Onze Ambassadeurs