Recordaantal zonnepanelen aangesloten

Geschreven door Redactie

Netbeheerder Liander heeft in 2019 een recordaantal zonnepanelen in Flevoland aangesloten.

Omgerekend zijn er in 2019 ongeveer 114 voetbalvelden aan zonnepanelen bijgekomen. Het gaat hierbij om zonnepanelen op woningen, bedrijfsdaken en zonneweiden.

De hoeveelheid zonnepanelen die nu in de provincie liggen, kunnen voor ongeveer 58.000 huishoudens stroom opwekken. In totaal kunnen de panelen 337 voetbalvelden vullen.

Ook in Friesland, Noord-Holland, Gelderland en een deel van Zuid-Holland werden de regionale records gebroken vorig jaar. In totaal nam het aantal nieuwe aansluitingen met bijna 50% toe in het gebied van Liander.

Dat zonnepanelen steeds populairder worden, levert voor Liander ook uitdagingen op. Stroom die wordt opgewekt, wordt niet altijd door de eigenaar van de panelen gebruikt. Wat overblijft wordt weer teruggeleverd aan het net. Daarvoor is veel capaciteit van de elektriciteitskabels nodig, en dat is er nu niet overal. Vooral op het platteland liggen vaak dunne kabels die niet veel energie kunnen vervoeren. Dit jaar gaat Liander 882 miljoen euro investeren in de energienetten.

Onze Ambassadeurs