Wie zijn toch die wereldberoemde Tyga en Burna Boy?

Geschreven door Redactie

De organisatie van het OH MY! Music Festival kondigde woensdag aan dat onder andere Tyga en Burna Boy daar komen optreden deze zomer.

Die namen doen niet bij iedereen direct een belletje rinkelen, maar de cijfers liegen er niet om; het zijn wereldberoemde artiesten met vele miljoenen fans.  

De aankomende editie van OH MY! wordt gehouden op het Almeerderstrand. Voorheen was dat in het Amsterdamse ArenaPark. De organisatie verhuist het urban en hiphop-festival omdat het uit zijn jasje groeit in de hoofdstad. Vorig jaar bezochten ruim 34.000 mensen uit heel Europa het evenement. Volgens de organisatie is het Almeerderstrand vanwege de centrale ligging en goede bereikbaarheid een prima nieuwe plek. 

Tyga  

De single 'Taste' van de Amerikaanse rapper Tyga is op YouTube al bijna een miljard keer bekeken. Dat is te vergelijken de grootste hits van artiesten als P!nk en Lady Gaga. 'Thriller', de best bekeken videoclip van Micheal Jackson, is ruim 600 miljoen keer bekeken. Dat is aanzienlijk minder vaak dan 'Taste' van Tyga. Ook op Spotify is de rapper populair: per maand luisteren ruim 34 miljoen mensen naar zijn muziek. 
De studenten van het ROC Flevoland in Almere zijn enthousiast over de komst van Tyga. "Ja, leuk. Het is een grote artiest. Dus ik ga er sowieso naartoe", zegt één van hen. Ook een andere scholier zegt dat hij in juli wel een kijkje wil gaan nemen op het Almeerderstrand. "Ik ken Tyga, en ik denk dat het leuk gaat worden." Burna Boy blijkt bij de scholieren eveneens een idool. "Al hoor je zijn liedjes honderd keer, je blijft het gewoon luisteren", zegt een studente. 

Nigeriaans fenomeen 

De 28-jarige Nigeriaan Burna Boy is een opkomende artiest, die sinds twee jaar bekendheid geniet over de hele wereld. Hij heeft verschillende muziekprijzen in de wacht gesleept, waaronder een BET Award. Zijn grootste succes had hij tot nu toe met de singles 'On The Low' en 'Ye'. Ook werkte de artiest samen met Ed Sheeran aan de hit 'OWN IT'. Burna Boy heeft 12 miljoen maandelijkse luisteraars op Spotify en maar liefst 5 miljoen volgers op Instagram. Ter vergelijking: Ali B heeft 800.000. Vroeger werd vooral gekeken naar het aantal verkochte albums en singles om te bepalen wat de grootste artiesten waren. Tegenwoordig is dat totaal anders. Het succes van een artiest wordt vooral gemeten door het aantal views op YouTube en streams op streamingdiensten zoals Spotify. Ook het aantal volgers op Instagram en Facebook laten zien hoe populair een artiest is. 

Bedank God altijd  

Radio DJ Giel Beelen bij Veronica zegt dat beide artiesten wereldwijd veel invloed hebben op de muziek van nu. "Dat zijn in de urban scene echt twee legends." Beelen verklaard ook de naam van Tyga. "Dat staat voor 'thank you God always'." Burna Boy roemt hij om zijn vernieuwende muziek. Beelen zegt dat dit weekend duidelijk wordt of de Nigeriaan een Grammy Award krijgt voor zijn laatste album 'African Giant'. Dat is de hoogste onderscheiding die een muziekartiest kan krijgen. De DJ zegt dat in de tegenwoordige hiphop het Afrikaanse geluid helemaal hip is.  

Nog meer artiesten  

Tijdens OH MY! Music Festival komen ook A Boogie Wit Da Hoodie, Lil Durk en Frenna optreden. Dit zijn overigens de eerste namen die de organisatie van het festival bekend maakt. Volgende maand komt daar nog een aantal namen van artiesten en dj's bij. De komende editie is op 18 juli. 


Onze krant nog niet ontvangen?