Almere wil jeugdcriminaliteit strenger aanpakken
De gemeente Almere wil de jeugdcriminaliteit en het wapenbezit onder jongeren strenger aanpakken. Sinds 2019 is het aantal incidenten met wapens gestegen. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad.
In veel gevallen was het gebruikte wapen een mes. Ook opvallend is dat zowel de verdachten als de slachtoffers vallen in de categorie 12-18 jaar.
Persoonsgerichte aanpak
De gemeente maakt zich ernstig zorgen en wil de trend keren. Daarom is er een aantal voorstellen gedaan. Een intensieve samenwerking tussen onderwijs en jeugdwerk moet gedragsverandering bij jongeren snel oppikken. Het gedrag is dan tijdig bij te stellen. Zo kan mogelijk voorkomen worden dat een jongere overlast veroorzaakt of crimineel gedrag ontwikkelt. Jongeren die toch in herhaling vallen, worden opgenomen in de persoonsgerichte aanpak (PGA). Begeleiding op maat verkleint de kans op herhaling. Belangrijk is daarbij, zo schrijft de gemeente, dat jongeren daarbij perspectief op een succesvolle toekomst wordt geboden.
Messenbezit aanpakken en registreren
Ouders van kinderen die een wapen blijken te hebben, moeten een bestuurlijke waarschuwing kunnen krijgen. Dat is een brief van de burgemeester die door de politie wordt bezorgd. Zo’n brief wijst de weg richting hulpverlening. Verder wil de gemeente jongeren die het messenverbod overtreden een last onder dwangsom opleggen. Zo'n geldboete wordt pas effectief als het ongewenste gedrag niet verandert. Het bedrag wordt bij de ouders verhaald.
De gemeente onderzoekt of een algemeen messenverbod mogelijk is, of dat het bestaande messenverbod op specifieke gebieden verruimd kan worden. Daarvoor is instemming nodig van de gemeenteraad. Bij een algeheel messenverbod kan de politie ook optreden als er messen aangetroffen worden die nu niet vallen onder de Wet wapens en munitie.
Daarnaast wil de gemeente met ondernemers in gesprek over de messenverkoop aan minderjarigen. Dan gaat het om keukenmessen, bijvoorbeeld, of hobbymessen van outdoorwinkels. Gedacht wordt aan een systeem van registratie en identificatie bij de verkoop aan jongeren. Als laatste maatregel wil de gemeente Almere een publiekscampagne starten die zich uitspreekt tegen wapenbezit en wapengebruik.
De voorgestelde maatregelen kunnen grotendeels betaald worden uit reeds beschikbare budgetten. Maar dat geldt niet voor de PGA, de persoonsgerichte aanpak en de publiekscampagne. Het college van burgemeester en wethouders vraagt de raad daarvoor een budget van 75 duizend euro tot het einde van 2020.