Almeerder in Oostenrijk: vanaf vandaag versoepeling coronamaatregelen

Geschreven door Redactie

"Vanaf vandaag hebben we bij ons een versoepeling van de maatregelen. Ik kijk er erg naar uit." Dat vertelt Almeerder Hugo van Doorn donderdag vanuit Wenen in Oostenrijk. Daar woont hij samen met zijn vrouw. In 2009 kwam Van Doorn naar Wenen om te studeren aan dezelfde universiteit waar Freud ook rondliep. Hij is er nooit meer weggegaan. 

Vanaf vandaag mag je in Oostenrijk met maximaal tien mensen bij elkaar komen. "De opa van mijn vrouw werd vorige week 90 jaar. En dat kunnen we nu op een bescheiden manier vieren. Uiteraard op gepaste afstand en met mondkapjes. 90 jaar is toch wel een risicovolle leeftijd." 

Thuiswerken 

"Sinds 16 maart heeft Oostenrijk een lockdown. De regering deed een oproep om zoveel mogelijk thuis te werken en thuis te blijven. Mijn vrouw en ik werken ook allebei thuis", zegt Van Doorn. Hij werkt 40 uur in de week als onderwijspsycholoog voor een opleidingsinstituut, het Oostenrijkse equivalent van NCOI. "Ik wel wel mensen die te maken kregen met werktijdsverkorting. Die hebben nog maar 3 uur werk per week. Gelukkig springt de overheid wel bij." 

Italië 

Van Doorn: "We zitten hier vrij dicht bij Italië. Daar ging het helemaal mis. De Oostenrijkse regering pakte het toen slim aan, met een totale lockdown. Nu pas is de eerste versoepeling." 

Drukte bij Donaukanaal 

"Tot nu toe waren alleen de supermarkten en apotheken open en konden we de auto voltanken. Verder was alles dicht, ook de horeca. Maar vorige week gingen we wandelen langs het Donaukanaal en daar was het heel druk. Alsof er niks aan de hand is", aldus Van Doorn. In Oostenrijk is de aangeraden afstand tot elkaar 1 meter. "Als je je daar niet aan houdt kun je straf krijgen, een boete tot 3500 euro." 

Mopperkonten 

"Mensen in Wenen zijn mopperkonten. Het viel de laatste tijd wel mee, maar als ze het gevoel hebt dat je te dichtbij komt, zeggen ze dat meteen", vertelt Van Doorn.

Onze Ambassadeurs