Almeerder in Bosnië: 'Minister opgestapt na feestje'

Geschreven door Redactie

De Bosnische minister van Buitenlandse Handel is opgestapt nadat op social media beelden verschenen waarop hij te zien was bij een feestje. Dat zegt Almeerder Nick Teunissen, die sinds een aantal jaar in Bosnië woont. 

"Afgelopen week kwamen er op sociale media ineens beelden van een feestje in het restaurant van een golfclub, dat eigenlijk dicht was. Dat was natuurlijk niet de bedoeling. Op het feestje waren volkszangers, een minister, de decaan van de Faculteit Diergeneeskunde en een chirurg. De decaan en chirurg zijn inmiddels ontslagen. De minister is opgestapt. Hij zei wel dat hij de boete van 750 euro wilde betalen, maar ja, dat kan hij makkelijk betalen met het salaris van een politicus'', aldus Teunissen. 

De minister, Stasa Kosarac, heeft op Facebook zijn excuses aangeboden en schrijft dat hij de komende twee weken thuis in isolatie blijft. 

Versoepelingen 

De coronamaatregelen in Bosnië worden langzamerhand versoepeld. Zo mogen kerken en moskeeën de deuren weer een beetje open doen voor een beperkt aantal diensten. "In winkels mag er maximaal één persoon per tien vierkante meter zijn. Per winkel is uitgerekend hoeveel mensen maximaal binnen mogen, inclusief personeel. En dat staat dan ook aangegeven op de buitenkant." 

De Almeerder is voorzichtig positief over het aantal besmettingen. "In kanton Sarajevo, onze provincie, zijn de afgelopen zes dagen geen nieuwe coronabesmettingen vastgesteld, op eentje na, donderdag. In de Servische Republiek is nog wel een uitbraak van meer coronabesmettingen geweest. Dat heeft te maken met een kerkdienst met Pasen, waar de kerkgangers vloeibare hostie (avondmaalsbrood) van één gouden lepel kregen." 

Volgens Teunissen lijkt de verspreiding van het virus af te nemen. "Dat komt onder meer doordat mondkapjes hier verplicht zijn op straat en in de openbare ruimte. En we houden twee meter afstand van elkaar." 

Boek 

Teunissen is een boek aan het schrijven over Srebrenica. "Iedereen hoort vooral de cijfers over de verschrikkingen uit 1995, maar ik wil de mensen achter de cijfers laten zien. Voor 1992 was Srebrenica een prachtige stad, vooruitstrevend en economisch booming. Ik wil op zoek naar waar het echt om gaat, mensen zoals jij en ik." Het boek gaat 'Op zoek naar Esmir' heten en ligt ruim voor 11 juli in de winkels, in het Nederlands, Engels en Bosnisch. Op 11 juli is de officiële herdenking van 25 jaar Srebrenica. 

Onze Ambassadeurs