Slechtziend of bijna doof: coronamaatregelen zijn extra ingewikkeld

Geschreven door Redactie

'Kunt u niet uitkijken? U loopt verkeerd! Die pijlen op de vloer staan er niet voor niets!' Dit hoort Robert Lippinkhof uit Almere deze weken vaak. Robert is bijna helemaal blind en heeft veel last van de maatregelen die zijn genomen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. "De ene keer kan ik een dergelijke opmerking beter hebben dan de andere keer. Maar inderdaad: Ik kan de pijlen van de route niet zien. Mensen zijn wat sneller geïrriteerd deze weken. Ze zijn meer gespannen omdat ze bang zijn ziek te worden."

Ook zijn echtgenote, Ellen Lippinkhof, heeft last van de maatregelen. "Er wordt vanuit gegaan dat je alles kunt zien. Ik zie door mijn beperking bijna niets en dan loop je wel eens verkeerd. Ook als ik langer bij een schap sta om iets te zoeken zijn mensen vaak ongeduldig. En ze helpen je minder snel."

Slechthorend

Voor Gerda van Wees uit Almere zijn geschreven aanwijzingen geen probleem. Haar probleem ontstaat vooral als mensen mondkapjes gebruiken. "Ik ben slechthorend en moet echt liplezen om mensen te kunnen begrijpen. Met het openbaar vervoer gaan is voor mij dus ingewikkeld, omdat iedereen daar een mondkapje draagt." Hans Kauwen uit Almere is helemaal doof en heeft ook veel last van de plexiglazen schermen. "Bij sommige winkels zoals het Kruidvat zijn die van slechte kwaliteit, waardoor je de kassière niet goed kan zien. Ik kan dan bijna niet communiceren."

Zowel Ellen en Robert als Gerda en Hans vragen om wat extra geduld en begrip in deze voor hun extra ingewikkelde tijd.

Zorgen over inclusiviteit

GroenLinks Almere maakt zich zorgen over inwoners met een chronische ziekte of een beperking tijdens de coronacrisis. De partij vraagt het gemeentebestuur om met hen in gesprek te gaan over wat zij nodig hebben om goed deel te kunnen blijven nemen aan de samenleving.

Onze Ambassadeurs