Oud-Almeerder in Bosnië: "Tweede corona-golf op de Balkan aan het ontstaan"

Geschreven door Redactie

"Het ziet eruit dat er een tweede coronagolf aan het ontstaan is op de Balkan, in de ons omringende landen." Dat zegt oud-Almeerder Nick Teunissen vanuit Bosnië, waar hij sinds een aantal jaar woont. "Vorige week hoorden we al over coronabesmettingen in Noord-Macedonië, maar nu lijkt ook in Bosnië een tweede golf te beginnen. En ook in Albanië." 

Nieuwe wet 

Er wordt een nieuwe wet ingevoerd, waarbij de noodtoestand niet meer landelijk hoeft te worden uitgeroepen. Per kanton [Bosnische provincie, red.] kan dan besloten worden maatregelen te treffen. "Er wordt nu over vergaderd, maar het is waarschijnlijk dat de boel wel weer dichtgegooid wordt", verwacht Teunissen.  

Ongeveer 70.000 Bosniërs hebben een dubbele nationaliteit en die mochten de afgelopen weken wel het land in. Die trekken vooral naar de grote steden in Bosnië. "Het lijkt erop dat daar nu de brandhaarden zitten", zegt Teunissen.  

Toeristen in buurland Kroatië 

Voor buurland Kroatië komen deze besmettingen op een lastig moment, nu het toerismeseizoen op het punt van beginnen staat. Het land heeft een app ingevoerd waar reizigers zich kunnen aanmelden dat ze het land willen bezoeken. "Ze zouden net de grenzen openen voor een groot aantal landen. Komende week zouden er 160.000 mensen over de grens verwacht worden", aldus Teunissen. 

Onze Ambassadeurs