De 4 voordelen van wandelen

Geschreven door Redactie

Eén van de beste manieren om gezond en fit te blijven is makkelijk te realiseren.

Het enige wat je hoeft te doen is de ene voet voor de andere te zetten… en dit vervolgens blijven herhalen.

Bij voorkeur houd je dit minstens 30 minuten per dag vol. Dit kun je op verschillende manieren realiseren. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om je sneakers aan te trekken en naar het werk te lopen of samen met een vriend(in) te gaan wandelen. Eén ding is zeker, wandelen heeft heel wat gezondheidsvoordelen en deze voordelen gaan we bespreken in dit artikel.  

 

 

1. Lopen zal je humeur verbeteren  

Je kunt genieten van een glas wijn of een blokje (of drie) pure chocola na een stressvolle dag – maar wandelen is een caloriearme strategie die hetzelfde voordeel biedt. 

 

Meerdere onderzoeken tonen aan dat als je regelmatig wandelt je zenuwstelsel zo sterk verandert dat je een afname van negativiteit zult ervaren. 

 

 

2. Lopen kan het risico op chronische ziekten verminderen 

Regelmatig lopen heeft positieve invloed op je bloedsuikerspiegel en verlaagt je algehele risico op diabetes. Met wandelen verlaag je ook de bloeddruk en het cholesterolgehalte. Het risico op hartproblemen daalt aanzienlijk als je regelmatig wandelt.  

 

 

3. Lopen versterkt je immuniteit  

Lopen kan je helpen beschermen tijdens de koude periodes en het griepseizoen. Uit een onderzoek onder meer dan 1.000 mannen en vrouwen bleek dat diegenen die minstens 20 minuten per dag, minstens 5 dagen per week liepen, 43% minder ziektedagen hadden dan diegenen die eenmaal per week of minder trainden. Op het moment dat deze mensen wel ziek werden, duurde het korter en waren hun symptomen milder. 

 

4. Betere nachtrust  

Regelmatig wandelen verbetert de slaapkwaliteit en verlengt de slaapduur. Daarnaast zorgt wandelen voor meer ontspanning. Hierdoor slaap je makkelijker in en door.  

Lichaamsbeweging zorgt er namelijk voor dat je een iets hogere lichaamstemperatuur krijgt. Dit geeft je meer energie tijdens de dag. Je voelt je fitter en energieker. In de late avond werkt het andersom. Door de inspanning van overdag daalt je lichaamstemperatuur waardoor de vermoeidheid toeslaat, met als gevolg dat je eerder en dieper in slaap valt. 

 

 

 


Onze Ambassadeurs