Aantal geregistreerde misdrijven in coronatijd afgenomen

Geschreven door Redactie

Het aantal geregistreerde misdrijven in Flevoland is in de maanden maart tot en met mei met 6,5 procent gedaald ten opzichte van het jaar ervoor. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).  

In alle provincies liep het aantal geregistreerde misdrijven terug. In Limburg nam het met ruim 15 procent het hardst af. Flevoland staat op de zevende plek met 6,5 procent en Overijssel onderaan met 5,3 procent. 

In absolute aantallen waren er dit jaar tussen maart en mei in Flevoland 284 misdrijven minder dan in die periode vorig jaar. De politie registreerde landelijk vooral minder diefstal en inbraak in woningen. In Flevoland daalde dat aantal met bijna 25 procent. Terwijl het in maart nog met 15 procent steeg, daalde het in april en mei flink.  

Het CBS heeft nog meer cijfers op een rij gezet over de afgelopen maanden. Zo ook cijfers over sterfte. In provincie Flevoland was de 'oversterfte' in week 11 (9 maart) tot en met week 19 (10 mei) relatief laag. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. 

Oversterfte is het aantal sterfgevallen dat hoger ligt dan je normaal in deze periode zou verwachten als er geen corona-epidemie was geweest. Het lag in Flevoland op 16 procent. In Limburg lag de oversterfte op 61 procent en in Noord-Brabant op 55 procent. In Groningen was er de minste oversterfte. 

Omdat 70-plussers volgens het RIVM een extra hoog risico loopt om ernstig ziek te worden van het coronavirus, heeft het CBS op een rij gezet waar ze wonen. Op Urk wonen gemiddeld de minste 70-plussers van Nederland. Met 24 procent is het aandeel in het Noord-Hollandse Laren het hoogst, en met 6,3 procent op Urk het laagst. Van de grote steden staat Almere met 6,9 procent onderaan.  

Het onderzoeksbureau heeft verder gekeken hoe het staat met de ondernemers ten tijde van corona. In alle provincies waren in het tweede kwartaal meer ondernemers die de drie maanden daarop een omzetdaling verwachten. In Overijssel waren ondernemers het meest pessimistisch. Daar verwacht 60.2 procent van de ondernemers een omzetdaling. Flevoland volgt op de derde plaatst met 58.6 procent. In Friesland verwachten de minste ondernemers een omzetdaling. Namelijk 44,2 procent. 

Toen dezelfde vraag in het eerste kwartaal van dit jaar werd gevraagd aan ondernemers, lag het percentage in Flevoland op bijna vier procent. 

Onze Ambassadeurs