Dierenorganisaties: Hop op vakantie afstand van wilde dieren

Geschreven door Redactie

Elke zomer waarschuwen we, samen met World Animal Protection en SPOTS, om entertainment met wilde dieren te mijden op reis. Nu het vakantieverkeer langzaamaan weer op gang komt, grijpen we het moment aan om extra te waarschuwen: houd afstand voor mens én dier.

Dagelijks worden wereldwijd meer dan 550.000 wilde dieren gebruikt voor het vermaak van toeristen. Dolfijnenshows, dansaapjes, olifantenritten, op de foto met een tijger of wandelen met een leeuw.. alles kan - tegen betaling. Achter dit vermaak schuilt enorm veel dierenleed. Dieren worden uit het wild gehaald of gefokt in gevangenschap – vaak onder erbarmelijke omstandigheden. De dieren leven in kooien of aan de ketting, worden hardhandig getraind en vervolgens hun leven lang gebruikt ter vermaak van mensen. Steeds vaker worden toeristen met mooie praatjes over conservatie en bescherming overgehaald om wilde dieren tegen betaling te aaien, wassen of op wat voor manier dan ook interactie te hebben.

Social distancing

We geven toeristen dit jaar een extra overweging mee: de omgang met wilde dieren is niet alleen schadelijk voor het welzijn van wilde dieren. De coronacrisis leert ons dat contact met wilde dieren ook een gezondheidsrisico voor mensen kan vormen. Wilde dieren kunnen mensen verwonden of via contact ziektes overdragen. Maar liefst 60 procent van de opkomende infectieziektes is afkomstig van dieren (een zoönose) en 70 procent hiervan komt af van wilde dieren. De COVID-19-pandemie maakt eens te meer duidelijk dat dit soort contact tussen mens en (wilde) dieren kan leiden tot grote (virus)uitbraken met wereldwijde impact. Daarom vragen we om ‘social distancing’.

Met het pakket aan coronamaatregelen worden we gevraagd om afstand te houden van elkaar, maar dat zouden we ook moeten doen bij wilde dieren. Veel mensen willen wilde dieren bewonderen, en dat begrijpen we. Onze oproep is om dat van gepaste afstand te doen.

Tips voor een diervriendelijke vakantie

  • Als toerist kun je dieren helpen door attracties met wilde dieren te mijden. Bijvoorbeeld door:
  • Niet op de foto te gaan met een wild dier
  • Niet met wilde dieren te knuffelen, wandelen of zwemmen
  • Geen olifanten te wassen of erop te rijden
  • Niet naar shows te gaan waarin wilde dieren kunstjes doen (circussen of dolfijnenshows)
  • Alleen diervriendelijke opvangcentra of dierenparken te bezoeken waar genoemde activiteiten niet worden aangeboden.
  • Of wilde dieren in het wild bewonderen, op veilige afstand.

Onze Ambassadeurs