Flinke wind- en waterhozen voor langere periode verwacht

Geschreven door Redactie

Er worden de nodige wind- en waterhozen verwacht langs de kust en boven het IJsselmeer. Het KNMI waarschuwt: ga niet het water op. Er trekken veel (onweers)buien over Nederland waardoor heftige waterhozen kunnen ontstaan. "En dan wil je niet met je bootje of je luchtbedje op het water dobberen", zegt Marjon de Hond van Buienradar. 


Dit geldt vooral voor het IJsselmeer. De waarschuwing die het KNMI heeft afgegeven, duurde tot 16.00 uur, maar De Hond verwacht dat dat wel verlengd zal worden. Ook in Zeeland, Zuid- en Noord-Holland en boven de Waddenzee zijn onweersbuien voorspeld, met kans op windhozen.  


Het is niet bekend tot hoe laat de windhozen kunnen worden verwacht. Windhozen kunnen met hoge snelheden schade aanrichten. Ze ontstaan als er op verschillende hoogtes grote verschillen zijn in de windrichting en temperatuur. Er ontstaan dan zogenoemde wervelingen – en die kunnen samen een windhoos vormen. "Zie het als een trechtervormig slurf, die heel snel ronddraait." 


Op het water heet zo'n windhoos een waterhoos. Die ontstaat door een groot verschil tussen de watertemperatuur en de temperatuur van de lucht die erboven hangt. De Hond: "Het water is door de afgelopen weken behoorlijk opgewarmd, zowel in de zee als boven bijvoorbeeld het IJsselmeer. En de lucht erboven is juist weer kouder, zeker in zo'n bui." 


De Hond hoopt dat er niet veel mensen op het water zitten. "Je moet gewoon nu niet gaan varen. Mensen moeten daarvoor gewaarschuwd worden, voor dat soort verschijnselen. Een waterhoos neemt pas snel in kracht af als-ie aan land komt of verdwijnt spontaan."